«Порозуміння» в Хусті: підсумки зустрічі

В рамках проєкту «Порозуміння. Релігійні спільноти і подоланя поляризації українського суспільства» наразі відбуваються регіональні зустрічі з метою обговорення документів проєкту та налагодження спілкування з регіональними релігійними та громадськими спільнотами. Зустрічі вже відбувалися у таких містах Донецької області як Бахмут та Слов’янськ (дізнатися детальніше про ці зустрічі можна за посиланнями). Цього разу, у листопаді 2021 року, команда проєкту відвідала місто Хуст в Закарпатській області України та Закарпатський християнський інститут.

Учасники зустрічі обговорили зокрема Стратегії участі церков і релігійних організацій у миробудуванні «Україна — наш спільний дім», «Тези до сталого і позитивного миру» та Глосарій «Від конфлікту до миру»

Враженнями від зустрічі поділився співорганізатор, ректор Закарпатського Християнського Інституту, пресвітер Євангельскої церкви «Свобода» м. Хуст — Валерій Федоранич:

«Цікавий досвід пережили всі, хто був учасником обговорення та доповнення документу «Тез до сталого та позитивного миру в Україні». Звичайно, це зустріч не ворогів, а прибічників миробудування і подолання конфліктів. Мир – це не те, що саме собою відбувається, мир – це кропітка праця. Звичайно, що мир не твориться у одній зустрічі, де ми погоджуємось з багатьма вже всім відомими істинами. Але кожній великій, успішній справі передують згода, погодження, домовленість, ентузіазм, ресурсність, здорові концепції, стратегія, а серед християн ще й молитва.Ця зустріч перших ентузіастів з Хуста, переживала еволюцію від знайомства та обговорення складних тем – до визнання, що в пошуках миру, Бог дає відчути блага миру, радості і любові до іншого. Про що і свідчили всі, хто був на цій зустрічі та обговорював причини розривів в суспільстві та практичні можливості розбудови миру.Безумовно, в Хусті є не кілька десятків миротворців, що зібрались на цій зустрічі, це перша спроба і вона вдалась. Тому, це дає наснаги організаторам, з оптимізмом дивитись вперед, на нові зустрічі, більшого кола хустян, а можливо і сотень закарпатців, що будуть погоджувати тези, концепції, стратегію, мову миру. Але, що головне, практикувати та ділитись миротворчою відкритістю та індивідуальною самобутністю кожної людини та громади. Дякуємо організаторам зустрічі»

Projekt «Religiöse Gemeinden und die Überwindung der gesellschaftlichen Polaritäten in der Ukraine» unterstützt aus Mitteln des Auswärtigen Amtes durch das IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) im Förderprogramm ZIVIKEurope GrenzenLos e.V. – deutsch-ukrainisch-weißrussischer gemeinnütziger Verein zur Förderung des interkulturellen Dialoges und der Identifikation mit Europa in der Ukraine und in Weißrussland
Offene orthodoxe Universität
Wissenschaftlicher Verband und Verlag „Duch i litera“ (Geist und Buchstabe)
Die nationale Plattform “Dialog über Frieden und sichere Reintegration”

Проект «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі ZIVIK.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *