«Порозуміння» в Сумах: звіт про зустріч

7 грудня 2021 року в Сумському державному педагогічному університеті відбулася регіональна зустріч представників релігійних спільнот та громадських активістів міста Суми в межах проекту «Порозуміння: Релігійні спільноти та подолання поляризації українського суспільства», що реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Суми стали одним з восьми міст України, де проходять регіональні зустрічі.

До Сум прибули співорганізатори та експерти проекту Алла Вайсбанд, голова німецько-українсько-білоруського товариства «Європа без кордонів» (Федеративна Республіка Німеччина), Юлія Тищенко, керівниця центру суспільних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (Україна), Юлія Каплан, завідувачка відділу гуманітарної політики та розвитку громадянського суспільства Національного інституту стратегічних досліджень (Україна). Координатором регіональної зустрічі та модератором був протоієрей Георгій Тарабан.

До учасників зустрічі з вітальним словом звернувся ректор Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка Лянной Ю.О., який відзначив важливість діалогу фахівців та створення умов для дієвого миротворення. Юрій Олегович завершив свій виступ словами Святого Євангелія, що визначили спрямування подальшої роботи: “Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться” (Мф.5:9).

В ході зустрічі відбулось обговорення Стратегії участі Церков та релігійних організацій у миробудуванні «Україна — наш спільни дім», а також відбулася дискусія щодо документів, які редагують робочі експертні групи проєкту «Порозуміння»: «Тези до сталого миру», «Глосарій: від конфлікту до миру», «Практичне керівництва по миротворенню в повсякденній професійній діяльності представників церков і релігійних організацій».

Участь у обговоренні та дискусіях взяли представники релігійних організацій Сумщини (Українська Православна Церква, Православна Церква України, протестантська та іудейська громади), науковці, фахівці у галузі медіації та фасилітації, громадські діячі, волонтери, що мають значний особистий досвід участі у миротворчій діяльності, студенти. 

Серед науковців, що взяли участь у зустрічі, було шість докторів наук та п’ять кандидатів наук та докторів філософії у науковій галузі. Кілька учасників долучились до роботи за допомогою платформи zoom, що дало змогу їм брати участь у обговоренні та дискусіях (зокрема, активними учасниками зустрічі за допомогою можливостей дистанційного підключення стали доктор юридичних наук Апаров А.М., доктор юридичних наук Сущенко В.М., доктор історичних наук Потєхін О.В., а також голова іудейської релігійної громади Єлизавета Шерстюк).

Учасниками насиченої та конструктивної дискусії також стали сумські волонтери, які мають багатолітній особистий досвід організації та проведення акцій допомоги. Їх унікальний досвід дозволив розглянути окремі аспекти та проблеми миротворення під різними кутами зору.

Учасники зустрічі також взяли участь у анкетуванні, надали пропозиції щодо подальшого розвитку ідей миротворення та суспільної консолідації, ролі та місця релігійних громад у зазначених процесах, побудови паритетних відносин між державою, громадянським суспільством та релігійними громадами Сумщини.

Неформальне спілкування відбувалося під час кава-пауз. Учасники обмінювались враженнями та думками. Зустріч завершилась у атмосфері спільного бажання долучитись до практичного втілення заявлених ідей та пропозицій, що були сформульовані під час обговорення та дискусій.

Projekt «Religiöse Gemeinden und die Überwindung der gesellschaftlichen Polaritäten in der Ukraine» unterstützt aus Mitteln des Auswärtigen Amtes durch das IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) im Förderprogramm ZIVIKEurope GrenzenLos e.V. – deutsch-ukrainisch-weißrussischer gemeinnütziger Verein zur Förderung des interkulturellen Dialoges und der Identifikation mit Europa in der Ukraine und in Weißrussland
Offene orthodoxe Universität
Wissenschaftlicher Verband und Verlag „Duch i litera“ (Geist und Buchstabe)
Die nationale Plattform “Dialog über Frieden und sichere Reintegration”

Проект «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі ZIVIK.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *