Підбірка книг про розбудову миру від Тетяни Калениченко

В рамках проекту «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» своєю підбіркою літератури про розбудову миру поділилася Тетяна Калениченко — національний радник з питань побудови миру в Україні, фасилітаторка і координаторка проекту «Діалог у Дії». Тетяна була спікеркою вебінару «Розбудова миру. Джон Ледерак і українські реалії» з матеріалами якого ви можете ознайомитися за посиланням

1. Джон Пол Ледерак «Маленька книга з трансформації конфліктів»

Коротко про загальну рамку трансформації конфлікту з ключовим питанням «що далі?», а також поняттями позицій-інтересів-потреб. 

Завантажити

2. Карен Армстронг, «Поля крови: религия и история насилия»

Порівняльний огляд історичних перетинів релігії та фактів насильства, а також пошук можливостей для трансформації цього.

Купити книгу

3. Горан Божичевіч, «Розбудова діалогу» 

Книга з описом філософії організованого діалогу та практик примирення та розбудови миру, які застосовувались на Балканах після завершення війни. Автор – розробник системи тренінгів «Міраміда» та міжнародний практик.

Читати онлайн 

4. Арнольд Миндел «Сидя в огне»

Книга про особу фасилітатора діалогів та про духовну готовність «залізти у вогонь» конфлікту та працювати з його врегулюванням.

Купити книгу

5. Стандарти діалогу 

Робота групи українських практиків розбудови миру, які дають колективне визначення поняття діалог та розуміння, яким чином він має бути організований.

Завантажити

6. Фишер C., Абди Д., Лудин Д., Смит Р., Уиллиамс С., Уиллиамс С. «Работа с конфликтом. Навыки и стратегии практической работы с конфликтом»

Збірник праць міжнародних практиків з миробудівничих проектів, де подається основа конфліктології та розуміння процесу примирення.

Читати онлайн

7. Handbook on Peace and Conflict studies, Galtung

Класична настільна книга класика конфліктології Галтунга з основними академічними визначеннями та розумінням динаміки конфліктів.

Купити електронну або друковану книгу

8. Oxford Handbook on Religion, Conflict and Peacebuilding

Ще одна академічна настільна книга, але в які фокус зміщено на проблематику релігії та конфліктів.

Купити електронну або друковану книгу

9. Праніс Кей, Стюарт Баррі, Уедж Марк, «Кола примирення»

Книга про відновні практики кола, які застосовуються на різних рівнях та громадах задля вирішення глибинних проблем та конфліктів, а також групового примирення.

Читати онлайн

10. Скотт Аттран, «Разговаривая с врагом»

Популярна версія дослідження американського антрополога про те, яким чином виникають релігійні терористи, що на це впливає і як можна це трансформувати.

Купити книгу

11. Дэниел Шапиро, «На эмоциях»

Книга про складові нашої ідентичності, емоційний інтелект в конфліктах і як можливо з цим працювати.

Купити книгу

12. Колін Тиіппінг, «Радикальне прощення»

Книга про духовну складову примирення, розуміння прощення та його механіки.

Купити книгу

13. David R. Smock, “Interfaith Dialogue and Peacebuilding”

Базова академічна книга та з описом практичних випадків міжрелігійної співпраці у царині миробудування.

Завантажити або читати онлайн

Проект «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі фінансування ZIVIK. У організації вебінару беруть участь також об‘єднання «Європа без кордонів», Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості, видавництво «Дух і Літера», Національна платформа «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію», Нова бібліотека Софії, Інститут екуменічних студій УКУ. 

Projekt «Religiöse Gemeinden und die Überwindung der gesellschaftlichen Polaritäten in der Ukraine» unterstützt aus Mitteln des Auswärtigen Amtes durch das IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) im Förderprogramm ZIVIK. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *