Ексклюзив від КЛБІ-2020: три лекції про нюанси «За життя світу» від Денисенка, Філоненка та Говоруна

Навколо документу «За життя світу» відбудеться широке обговорення в рамках спеціального курсу від XVIII Київського літнього богословського інституту (КЛБІ), повідомляє сайт ETHOS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

о. Йоан Хриссавгіс. Православна Церква й соціальне вчення
Голос віри в публічному просторі: розпочалося широке обговорення православної соціальної доктрини «За життя світу»
За життя світу / Церква в суспільній сфері / §1-14
За життя світу / ІІІ Життєвий шлях людини/§15-31

Троє українських та американських богословів – Микола Денисенко, Кирило Говорун та Олександр Філоненко – проаналізують різні аспекти нещодавнього офіційного документу Православної Церкви Вселенського патріархату, що має назву “За життя світу: на шляху до соціального етосу Православної Церкви”.  У документі сформульовано керівні принципи щодо ролі Православної Церкви – і відповідальності православних християн – у сучасному світі.  Документ склала спеціальна комісія православних вчених, призначена Вселенським Патріархом Варфоломієм. Він розглядає вагомі й подекуди суперечливі питання сучасності, зокрема: бідність, расизм, права людини, репродуктивні технології, довкілля та ін. Хоча документ і не є догматичним декретом, його мета — “сформулювати православне соціальне вчення в категоріях, які відповідають сучасним реаліям” (передмова). 

Текст документу українською на сайті Грецької архієпископії Америки: передмова і повний текст.

Програма курсу

23 липня – 19:00
Лекція 1: Православне євхаристійне богослов’я і людська гідність

Як Божественна Літургія може відновити людську гідність? Божественна Літургія святого Василія дає можливість її учасникам визнати, захищати та відновлювати людську гідність навіть серед інших. Розглядається також новий документ про соціальну етику Вселенського Патріархату «За життя світу», аскетичні твори святого Василія та взаємозв’язок між літургією та повсякденним життям.

Про лектора

Диякон Микола Денисенко – професор кафедри Еміля та Ельфріде Йохум в університеті Вальпараїсо. Навчався у Міннесотському університеті (закінчив 1994 р.), Православній духовній семінарії св. Володимира (2000 р.) та Католицькому університеті Америки (2008 р.). Останні книги: The People’s Faith: The Liturgy of the Faithful in Orthodoxy (Rowman and Littlefield), та The Orthodox Church in Ukraine: A Century of Separation (Northern Illinois University Press); український переклад останньої: Православна Церква в Україні: століття розділень (Київ: Дух і літера, 2019). Служить дияконом Православної Церкви в Америці.

24 липня – 19:00
Лекція 2: Участь у долі світу: методологічні ключі

Не соціальна концепція Церкви – але рух до її соціальному етосу. Не відчуженість від світу – але участь у його долі. Християнське покликання й готовність чути будь-який виклик. Із чого народжуються такі рух, участь і готовність? Чому ключ до соціального етосу полягає в “нестримній радості”?

Про лектора

Олександр Філоненко – український філософ, богослов, неперевершений лектор, автор книг «Присутність Іншого і вдячність: контури євхаристійної антропології» (2018) та «Океан тайни» (2019). Доктор філософських наук, доцент кафедри теорії культури та філософії науки Харківського національного університету ім. В.М. Каразіна. Викладач КЛБІ з 2003 р., запрошений дослідник богословського факультету Кембриджського університету (Великобританія) у 2004 р., академік Амвросіанської академії в Мілані (2014 р.), керівник міждисциплінарного семінару «Койнонія», присвяченого філософії Іншого та богослов’ю спілкування (ХНУ ім. В. Каразіна). Основні інтереси: філософська і богословська антропологія, фундаментальне богослов’я, філософія та богослов’я культури, педагогічна антропологія, діалог науки і богослов’я, антропологія літератури.

28 липня – 12:00
Лекція 3: Права та гідність людини у документі «За життя світу»

Впродовж останніх двадцяти років з’явилося кілька документів, які претендують на статус Соціального вчення Православної Церкви. Щоправда, на відміну від аналогічної доктрини Католицької Церкви, ці документи висловлюють лише позицію окремих Помісних Церков. У лекції проаналізовані ці документи, а також показано приховану ідеологічну діалектику в їхньому розвитку — діалектику, що відображає складність міжправославних взаємин. 
Про лектора

Архімандрит Кирило Говорун – доктор філософських наук і професор Стокгольмської школи теології. Колишній голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви та перший заступник голови Навчального комітету Російської Православної Церкви. Автор книг з христології, еклезіології та публічної теології.

Як взяти участь?

Зареєструйтеся на курс, заповнивши реєстраційну форму нижче, або ж, найкраще, записуйтеся на всю програму КЛБІ-2020! Після заповнення форми вам на e-mail надійде лист з доступом до обраного курсу за 24 години та за 30 хвилин до онлайн-зустрічі.

Заповнити форму

Оплата

Цьогоріч за участь у КЛБІ немає фіксованої оплати; ми пропонуємо нашим студентам зробити внесок на власний розсуд.

Зробити внесок

За матеріалами платформи ETHOS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *