Досвід практичної реалізації Стратегії участі Церков у миробудуванні «Україна — наш спільний дім» було обговорено на вебінарі

28-го травня відбувся другий вебінар-дискусія щодо реалізації Стратегії участі Церков і релігійних організацій у миробудуванні «Україна — наш спільний дім», прийнятої Комісією з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 22 листопада 2017 року. Із результатами та ключовими тезами першого вебінару-обговорення можна ознайомитися за посиланням. Цього разу увага спікерів та учасників вебінару була зосереджена на обговоренні досвіду практичної реалізації миротворчих заходів, описаних у Стратегії.

Модератором дискусії виступив — Вячеслав Горшков, координатор співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Спікерами події стали:

  • священик Василь Іванюк — «Карітас», Краматорськ;
  • священик Володимир Чорній — директор «Карітас» в Івано-Франківську;
  • Наталя Козакевич — заступниця директора «Карітас» в Івано-Франківську;
  • шейх Рустам Гафур — заступник муфтія Духовного управління мусульман України

Вебінар відбувся в рамках проекту «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства»

Ключові тези учасників дискусії:

  • священик Василь Іванюк про міжконфесійну діяльність на Донеччині:

«Мені здається, що кожного року ми робимо кроки в бік міжконфесійного та міжрелігійного діалогу. Можу засвідчити, що в нас досить позитивна динаміка до зближення різних церков, вивчення один одного, розробки спільних стратегій для вирішення питань, що перед нами стоять. У нас в Краматорську склалась унікальна ситуація, адже ми маємо свою раду церков, куди входить 22 церкви. Щомісяця ми проводимо зібрання, де обговорюються і вирішуються питання, що виникають на території нашої області. Це могло б стати прикладом для всіх міст, адже ми ніколи не говоримо про те, що може нас роз’єднувати. У нас таке розмаїття спільних інтересів, що ми не маємо часу на те, щоб представляти щось своє. 

Я завжди раджу починати зі спільного, не зачіпати ті теми, які можуть нас роз’єднати. Ми налагодили зв’язок із владою та маємо хороші стосунки із бізнесом, хоча не беремо нічого від нього та не просимо. Також, оскільки я є головою благодійного фонду «Карітас» у Краматорську, доволі часто я кличу волонтерів релігійних організацій, щоб зближувалися між собою не тільки пастирі, але і прихожани наших церков. Нещодавно ми зробили Молебен присвячений Воскресінню. Він відбувся за містом, на горі. Пастирі та священики молилися, монахині Греко-католицької церкви займалися з дітьми, а хтось грів шашлик з боку. Це було величне свято і всі ми відчули, що Христос Воскрес для кожного з нас!

Я відчуваю, що саме зараз у нас найсприятливіші умови для міжконфесійної співпраці. Ми маємо Бога, як наше натхнення, спільний інтерес та мету. Рухаючись до Бога, ми рухаємося кожен зі свого боку до центру, тому мусимо зближатися. Я вважаю, що до кінця цього року ми на обласному рівні вже будемо мати раду релігійних церков».

  • Наталія Козакевич про стратегію міжконфесійної діяльності в Івано-Франківську:

«У «Карітасі» Івано-Франківську ми реалізуємо багато ініціатив, які налаштовані на об’єднання у соціальних питаннях представників різних конфесій. Ми обєднуємо людей не тільки навколо спільної молитви, але й навколо теми милосердя. Тому ми шукали спільні точки дотику, де ми разом можемо вирішувати добрі справи для людей. На сьогоднішній день у Івано-Франківську є живе спілкування між конфесіями. 

Наприклад, ми організовували спільну акцію «Нагодуй вбогого» за ініціативою Блаженнішого, до якої долучилися і римо-католики, і православні, і євангелісти. Минулого року перед початком карантину ми провели засідання та прийняли рішення об’єднатися у Духовну Раду Прикарпаття, щоб мати можливість дієво вносити свої пропозиції до місцевої влади. Нещодавно ми мали зустріч з питань допомоги ВІЛ-інфікованим та людей, які мають СНІД. Після зустрічі провели засідання Координаційної ради та напрацювали план заходів, що направлені на інформування людей та виявлення цих хвороб.

Мені здається, що найважливіша цінність в тому, що центром наших зусиль є людина та її потреби. Якщо ми будемо людиноорієнтовані, то така стратегія буде вічною, адже людина завжди має потребу в допомозі та підтримці. Стовідсотково, Стратегія має право на життя і спільні ініціативи та об’єднання навколо конкретних справ, дає стратегії жити».

  • Шейх Рустам Гафур про соціальну діяльність у громаді мусульман України:

«Протягом місяця Рамадан ми постійно звертаємо увагу на соціальну роботу. У період карантину ми познайомилися із людьми, які потребують допомоги. Багато людей залишились без роботи та не могли забезпечувати своє життя. Тому вони звернулися про допомогу у різні мечеті, зокрема і у Центральну мечеть у Києві. Допомога йшла не тільки для мусульман, ми бували і у змішаних родинах, де, наприклад, чоловік мусульманин, а жінка — християнка. Цільова допомога нужденним родинам була багаторазовою.

Також, ми підтримуємо тих людей, які постраждали на війні на Сході. Ми багато разів давали можливість раненим відчути атмосферу Рамадану та підтримати їх тим, чого вони справді потребували. У тюрмах та місцях утримання біженців ми також мали тісний контакт, підтримували їх духовно та матеріальними речами. 

Зокрема, у часи коронавірусу ми допомагали із забезпеченням людей базовими засобами особистого захисту — масками, антисептиками тощо. А також допомагали із організацією похоронів, поверненням тіла на батьківшину, зокрема у Авганістан та арабські країни. Ми допомагали родичам померлих, зокрема і тим, які не є мусульманами.

Звісно, християнські церкви мають більше чисельності та відповідно більшу активність. Але ми маємо думати як об’єднуватися, живучи в одній спільноті. Всередині Української ради церков та релігійних організацій ми обмінюємося порадами, маємо можливість отримати юридичну підтримку, обмінюємося досвідом та бачимо перспективу у цьому».

Також учасники обговорили взаємодію релігійних організацій з органами державної влади, можливості миротворчої роботи всередині різних організацій однієї віри, соціальну роботу релігійних організацій, міжконфесійну взаємодію у регіонах України та інші актуальні питання. Переглянути запис вебінару-дискусії можна за посиланням:

 Вебінар відбувся в рамках проекту «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства». Проект «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі фінансування ZIVIK. У організації вебінару беруть участь також об‘єднання «Європа без кордонів», Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості, видавництво «Дух і Літера», Національна платформа «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію», Нова бібліотека Софії, Інститут екуменічних студій УКУ. 

Projekt «Religiöse Gemeinden und die Überwindung der gesellschaftlichen Polaritäten in der Ukraine» unterstützt aus Mitteln des Auswärtigen Amtes durch das IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) im Förderprogramm ZIVIK.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *