Незабаром вийде книга Пінхаса Полонського «Біблійна динаміка». Вже можна передзамовити і прочитати передмову

Книга ізраїльського дослідника юдаїзму д-ра Пінхаса Полонського «Біблійна динаміка» (сучасний коментар на Тору). том 1. Буття незабаром з’явиться в інтернет-книгарні. Наразі доступне передзамовлення книги на україномовній версії сайту pinchaspolonsky.org.

Лекція доктора Полонського, присвячена темі модернізації релігії, відбулася у Відкритому православному університеті у листопаді минулого року.

«Модернізація релігії — це вміння продовжити живий діалог з Богом» — Пінхас Полонський на лекції ВПУ

Аудіо виступу Пінхаса Полонського «Модернізація ортодоксальної релігії» доступне на каналі ВПУ у SoundCloud.

Автором однієї з передмов до першого тому «Біблійної динаміки» став ректор Відкритого університету Георгій Коваленко.

«…те, що я хотів би сказати про “Біблійну динаміку” і чому вона важлива не тільки для ортодоксальних юдеїв, а й для ортодоксальних християн (православних) — в передмові», —  написав у себе в ФБ о. Георгій.

Передмова о. Георгія Коваленка

«Біблійна динаміка» – це захоплива подорож до одвічної й архетипічної історії Тори (П’ятикнижжя Мойсеєвого Старого Завіту), яку для сучасної людини пропонує Пінхас Полонський. Його коментарі та тлумачення, з одного боку, глибоко вкорінені в тисячолітній традиції ортодоксального юдаїзму і одночасно є його творчим розвитком – ортодоксальною модернізацією.

Саме такий підхід може бути цікавим і для ортодоксального християнства, яким є православ’я. Коли, не відкидаючи багатовікової традиції наших попередників, ми знаходимо нові виміри сенсів у Священних текстах і у творчому діалозі з Одкровенням шукаємо відповіді на питання, яке перед релігіями ставить сучасність.

Цікавим виміром цього коментаря до Тори є зосередженість автора на динаміці внутрішньої історії особистостей біблійних праотців, а також історії їх відносин з Богом. Адам, Ноах (Ной), Абрагам (Авраам), Іцхак (Ісаак), Яаков (Яків), Мойсей та інші постають як люди, які мають недоліки та сумніви, але розвиваються і вдосконалюються в процесі діалогу і суперечок з Богом. І сама їх місія виглядає як боголюдський процес, як процес виховання Богом конкретної людини й богообраного народу. А зважаючи на те, що людство продовжує своє існування до сьогодні, значить цей процес не завершений, діалог Бога з людством триває.

Так само триває діалог між релігіями, особливо релігіями Книги: юдаїзмом і християнством, які мають складну історію взаємовідносин і, нарешті, відмовившись від стратегії знищення та поглинання, відкривають для себе новий горизонт розуміння один одного, джерела якого можна також побачити в текстах Святого Письма як Старого, так і Нового Заповітів.

Протоієрей Георгій Коваленко,
Православна Церква України,
ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості

За матеріалами сайту Пінхаса Полонського

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *