Розбудова миру в документах ООН

Розпочинаємо серію публікацій про міжнародні документи у сфері миробудування та релігії. Перша підбірка присвячена трьом документам ООН, які мають важливу роль для проєкту “Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства”.

1. Резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року» від 25 вересня 2015 року (англ. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development)

Цілі сталого розвитку (ЦСР), які ще називають “Глобальними цілями” — це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всі людей у світі.

Документ був ухвалений на Саміті ООН зі сталого розвитку. Цілі сталого розвитку замінили Цілі розвитку тисячоліття, термін яких закінчився наприкінці 2015 року. ЦСР ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.

Сталий розвиток не може бути реалізований без миру та безпеки; а мир і безпека будуть під загрозою без сталого розвитку. Новий порядок денний визнає необхідність побудови мирних, справедливих та інклюзивних суспільств, що забезпечують рівний доступ до правосуддя і базуються на повазі до прав людини (включаючи право на розвиток), ефективному верховенстві права та доброму урядуванні на всіх рівнях а також – на прозорих, ефективних та підзвітних установах.

Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development, p. 35

Більше про Цілі сталого розвитку – за посиланням. З оригінальним текстом Резолюції можна ознайомитись тут.

2. Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” від 31 жовтня 2000 року (англ. Security Council Resolution on Women, Peace and Security)

Резолюція 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 р. № 1544-р затверджено Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року.

Рада Безпеки закликає всіх учасників, які беруть участь у переговорах та імплементації мирних угод, прийняти гендерну перспективу, включаючи, зокрема, заходи підтримки місцевих жіночих мирних ініціатив та процесів, що спрямовані на врегулювання конфліктів, а також залучення жінок до всіх механізмів реалізації мирних угод.

Security Council Resolution on women and peace and security, p. 8c

З оригінальним текстом Резолюції можна ознайомитись за посиланням.

3. Резолюція Ради Безпеки ООН 2250 “Молодь, мир, безпека” від 9 грудня 2015 року (англ. Security Council Resolution on Youth, Peace and Security)

9 грудня 2015 року Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй одноголосно прийняла новаторську резолюцію щодо молоді, миру та безпеки, яка визнає, що “молодь відіграє важливу та позитивну роль у підтримці та сприянні міжнародному миру та безпеці”.

Резолюція визначає п’ять основних напрямів діяльності: участь, захист, запобігання, партнерство, звільнення та реінтеграція. Ця знакова резолюція закликає держави-члени надати молоді більший голос у процесі прийняття рішень на місцевому, національному, регіональному та міжнародному рівнях та розглянути можливість створення механізмів, які дозволять молоді суттєво брати участь у миротворчих процесах.

Рада Безпеки, визнаючи важливий і позитивний внесок молоді у зусилля для підтримки та сприяння миру та безпеці … закликає всіх залучених суб’єктів розглянути можливість запровадження механізмів сприяння культурі миру, толерантності, міжкультурного та міжрелігійного діалогу, що включає молодь та перешкоджає їхній участі у актах насильства, тероризму, ксенофобії та всіх формах дискримінації.

Security Council Resolution on Youth, Peace and Security, p. 13

З оригінальним текстом Резолюції можна ознайомитись за посиланням.

Проект «Порозуміння. Релігійні спільноти і подолання поляризації українського суспільства» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через IFA (Інститут зовнішніх відносин) у програмі фінансування ZIVIK. У організації вебінару беруть участь також об‘єднання «Європа без кордонів», Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості, видавництво «Дух і Літера», Національна платформа «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію», Нова бібліотека Софії, Інститут екуменічних студій УКУ. 

Projekt «Religiöse Gemeinden und die Überwindung der gesellschaftlichen Polaritäten in der Ukraine» unterstützt aus Mitteln des Auswärtigen Amtes durch das IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.) im Förderprogramm ZIVIK. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *