Першим гостем Майстерні академічного релігієзнавства «Релігія в особах» став прот. Георгій Коваленко

Першим гостей нового проєкту Майстерні академічного релігієзнавства (МАР) «Релігія в особах» став ректор Відкритого православного університету священник Георгій Коваленко.

МАР підтримує ідею о. Георгія щодо відкритості не лише православ’я, а й усього українського суспільства, тому під час першого семінару учасники поставили отцю-ректору низку питань не лише релігійного та церковного, а й гострого суспільного та освітнього характеру.

Відповідаючи на питання про критерії єдності для всього православ’я, Георгій Коваленко зазначив:

«Єдність — це не тільки єдність організаційна, у підлеглості комусь. Є багато вимірів єдності. Якщо це християни, то єдність у Христі дає нам відчуття єдності вже сьогодні, але не знищує унікальності кожної спільноти. Так само єдність релігійної спільноти в цілому — це єдність віруючих людей, яка не змінює нашої унікальності, поглядів. Я за те, щоби ми єдність знаходили прямо зараз. Якщо я вірю, що представники іншої християнської спільноти вірять у того самого Христа, упізнаю в них християн за їхнім життям, вірю, що вони під час богослужінь причащаються тіла і крові Христових, це вже один з вимірів єдності».

Про роль церкви в сучасному українському суспільстві о. Георгій, зокрема, сказав:

«Церква має бути сіллю, закваскою, совістю і вміти знаходити слова, щоб і викривати, і навчати, і каятися про свої помилки».

Повний запис першого семінару з виступами учасників та блоком питань/відповідей дивіться на відео.

.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *