Війни третього тисячоліття. Виклик для релігій. Публічна лекція Юрія Ліфансе

На публічній лекції у Відкритому Православному Університеті Святої Софії-Премудрості в четвер, 16 червня, говорили про третю світову війну. А точніше, про 30 масштабних збройних конфліктів, які в наш час тривають по всьому світові.

Рецепт миру є. Перевірено в світовому масштабі — лекція Юрія Ліфансе у Відкритому Православному Університеті

Цього разу в актовому залі Малої Софії в Національному заповіднику «Софія Київська» з доповіддю «Війни третього тисячоліття» виступав голова київської доброчинної організації «Друзі Спільноти святого Егідія» Юрій Ліфансе.

Ішлося не лише про причини та наслідки сучасних воєн, а й про шляхи та механізми досягнення миру. За 70 років свого існування Спільнота святого Егідія напрацювала по всьому світі власний миротворчий досвід. Рецептом миру, перевіреним у світовому масштабі, цього вечора Юрій Ліфансе поділився зі слухачами Відкритого Православного Університету.

Є три складники цього рецепту. Перше — здатність зберігати надію навіть там, де, здавалося б, її немає. «Ми завжди продовжуємо сподіваєтися, що відкриються нові шляхи та простір для діалогу», — зазначив Юрій Ліфансе. Як приклад такого сподівання, яке вивправдало себе, він назвав ситуацію в Центрально-Африканській республіці, де Спільнота святого Егідія впродовж десяти років терпляче підтримувала спілкування з усіма учасниками військового конфлікту. В 2014 році, під час візиту Папи Римського до цієї країни, італійські діячі Спільноти попросили сторони укласти перемир’я на час перебування понтифіка, і тимчасовий мир відтоді триває в цій країні до сьогодні.

Другий складник рецепту миру – відсутність з боку Спільноти будь-яких інтересів, безкорисливість. Це дає змогу зберегти довіру навіть у складних ситуаціях, в яких діють заплутані, часом протилежні прагнення сторон конфлікту. Ця довіра, коли дослухаються всі протиборчі табори, є базисом для миротворчої діяльності.

Третя необхідна умова — довіра до людини. Віра в те, що будь-хто може змінитися.

Цей рецепт миру, за словами Юрія Ліфансе, в умовах України можуть застосувати зокрема релігійні організації. «Будь-яка війна розпочинається в серці людини. Де, власне, і закінчується. А серце — царина релігії, тому такою великою сьогодні є відповідальність релігійних лідерів за те, що відбувається в світі», — зазначив він.

Якими є сучасні війни? Чому вони не припиняються? Чи можна назвати якісь із них релігійними? Що змушує людей ІІІ тисячоліття воювати — після уроків двох світових воєн ХХ століття? Які безпосередньо кроки до миру потрібні і що може в цьому напрямку робити кожен із нас — про це та багато іншого дивіться у повній відеоверсії лекції Юрія Ліфансе на YouTube-каналі Відкритого Православного Університету.

***

Лекція про мир завершилася спільною молитвою: після обговорення доповіді Юрія Ліфансе слухачі із Софії Київської перейшли до костьолу Святого Олександра, що на вулиці Костьольній, 17, на щомісячну молитву про мир.

По всьому світові члени Спільноти святого Егідія моляться за припинення війн у тих 30-ти країнах, де нині ллється кров. І в цьому переліку між Сомалі, Суданом, Іраком, Лівією та Єменом тепер є і Україна.

***

Наступну лекцію у Відкритому Православному Університеті прочитає іспанський філософ Рафаєль Альвіра.

Про попередні заходи Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості читайте:

50% українців — помірно релігійні. Репортаж з лекції+ ВІДЕО

За що духовенство любить Літургію? Відбулася лекція о.Андрія Дудченка у Відкритому Православному Університеті

Перший міжнародний круглий стіл Відкритого Православного Університету — відео і текст

«Школа Анни Ярославни» святкує Великдень у Софії Київський — фоторепортаж

Цивілізаційні цінності в Україні змінюються — у Відкритому Православному Університеті виступив учасник ініціативи «21 листопада» Йосип Зісельс (ВІДЕО)

Неля Куковальська — про мощі Ярослава Мудрого: пошуком зацікавився Discovery Channel

Український досвід мирного співіснування конфесій приїжджали вивчати іноземці — відбулася публічна лекція Людмили Филипович (+відео)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *