Що робити, коли кризи трощать сучасні суспільства? Богословські відповіді у діджитал-добу від професора зі США Брайяна Відбіна

Три дні — 17, 18 та 19 січня 2020 року — в Києві дає лекції професор зі США Брайян Відбін. Тема: «Що теологія каже про суспільні кризи?».

Співорганізаторами заходу є Християнський центр “Реаліс” / Realis Christian Center та Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості. Лекції професора Б. Відбіна проходять в рамках курсу «Богослов’я та діджитальна культура».

Сергій Тимченко, керівник ХЦ «Реаліс»

«Цифрове богослів’я» у Відкритому православному університеті

Перша лекція відбулася на Подолі, в «Домі Євангелія». Решта проходять на базі НЗ «Софія Київська» у Відкритому православному університеті.

Д-р Брайан Відбін (ліворуч)

Мінікурс трьох днів є важливою складовою першого блоку всієї програми, який присвячено «Вступу до богослов’я». Це спроба охопити частину Святого Письма, а саме — книги Старого Заповіту так, щоби побачити між ними зв’язок, який можна буде застосувати до практичного боку сьогодення загалом і діджитальної культури зокрема.

За підсумками прослуханого мінікурсу студенти мають виконати есе. Загалом же інформація курсу буде цікавою для всіх, адже професор Б.Відбін має великий науковий досвід і викладацький талант передати новітні знання доступно. А також готовий і надалі залишатися на контакті з усіма зацікавленими в тематиці слухачами.

Центром своєї розмови про теологію та суспільні кризи д-р Відбін обрав Старий Заповіт і історію ізраїльського народу, чий досвід подолання суспільних криз відкритий кожному для засвоєння. Свою задачу лектор окреслив як таку, що має поєднати різноманітні виміри. Слухачам доведеться зрозуміти, як займатися богослов’ям серед суспільних змін і як ці знання потім можна переконливо спрямувати до суспільства.

Дослідження теології та суспільних криз має історичну ретроспективу та кроскультурний напрямок. Тому в перший день лекторію професор Б.Відбін говорив, що для того, щоб зрозуміти, що Писання значить для нас сьогодні, нам спершу треба розуміти, що воно значило для людей стародавнього часу.

«Ми думаємо, що все Писання в його єдності має призначення для всіх людей, в усі часи. Сьогодні ми спробуємо надіти нові окуляри, які дадуть нам змогу побачити комунікацію через призму бачення людей стародавнього світу. Їхнє життя постійно змінювалося. І вони отримували документи Святого Письма, коли в їхньому суспільстві відбувалися значні зміни», — зазначив професор Відбін.

Завдання другого лекційного дня  — розглянути два суттєвих моменти значних змін в Ізраїлі. Коли змінюється час і суспільство, богослов’я змінюється теж. А також мають також змінитися і форми донесення Писання.

Тільки оцінивши з історичної перспективи зміни у богослов’ї, суспільні зрушення та трансформацію комунікації, ми зможемо оцінити різні можливості, які дає нам цифровий вік, вважає професор Відбін. Бо цифрова епоха також спрямована на комунікацію, але на інший її вид. Комунікація ніколи не змінюється, якщо нема змін у суспільстві.

Завданням останнього лекційного дня буде поглянути, що Біблія говорить для нас у час змін. Це значить, що наше богослов’я повинно прислухатися до тих змін, які відбуваються у суспільстві і в комунікації.

Отже, чи мовчить Біблія, коли кризи трощать сучасні суспільства?  Чи є Біблії та християнам щось сказати, коли іде ідейна війна всіх проти всіх? Останній лекційний день — 19 січня 2020 року.
***
P.S. Брайян Відбін — Ph.D. зі спеціалізацією у Старому Заповіті. Є почесним професором Старого Заповіту та семітських мов у Богословській семінарії Альянсу (Найяк, Нью-Йорк), де з 1995 по 2003 роки він працював віцепрезидентом та академічним деканом. Викладав Біблію та профільні дисципліни у King College (Бристоль, шт. Теннессі), служив пастором у шт. Арканзас й професором у семінарії та працівником на Філіппінах. З 1998 року співпрацює з Християнським центром «Реаліс» у якості гостьового професора.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *