Київська Церква XVII ст. в боротьбі з «Третім Римом»: запрошуємо 28 листопада на публічну лекцію Олеся Кульчинського до ВПУ

У четвер, 28 листопада, Відкритий православний університет запрошує на відкриту лекцію Олеся Кульчинського (Oles Kulchynskyi) «На стражі Гробу Господнього. Київська Церква XVII ст. в боротьбі з «Третім Римом».

Церковна історія неможлива без заглиблення в сутність релігії: від обряду до канонів із догматикою. З такого погляду минувшина Київської митрополії в другій половині XVII століття — це оборона первинного простору християнського світу. Водночас «Третьоримська» ідея Московського Царства — не що інше, як намагання полонити сакральні землі древньої Церкви. Саму ідею почерпнуто з антихристиянських уявлень. Отож із церковного погляду, очевидна мета мілітарного шляху Російської імперії впродовж кількох століть — Константинополь, відтак — і Єрусалим.

Київська Церква постає в такій перспективі як наріжний камінь, перша та головна перешкода на шляху до втілення «третьоримської» мети. Заразом її анексію оповито комплексом мітів: від начебто передачі Московському Патріархатові до сріблолюбства та підкупу Вселенських патріархів, а також лукавства грецького духовенства. Історичні документи, досі відомі та недавно віднайдені, змальовують зовсім інакшу картину. То що ми спостерігаємо й донині на теренах України? Чи тільки релігійно-політичну боротьбу? Лише розуміння природи Християнства здатне пролити на сутність і сучасних, і минулих подій цілковито несподіване світло.

Лектор
Олесь Кульчинський (1980 р.н.) — докторант Стамбульського університету з історії, Ph.D. з філології. Студіював османські літописи в Інституті сходознавства ім. А. Кримського НАНУ, з 2013 р. досліджував анексію Київської митрополії за османськими джерелами в Стамбулі.

Кілька років пізнавав Орієнт на практиці в Туреччині. За тематикою дослідження завершив книжку для стамбульського видавництва «Doğu Kütüphanesi»: «Османи, Церква та невідома війна України» (готується до друку).

Коментатор сучасних подій на Близькому та Середньому Сході.

Перекладач низки турецьких письменників українською мовою, зокрема – найпопулярніших романів Нобелівського лавреата Органа Памука та добірки фрагментів османського літопису Мустафи Наїми, що стосуються України.

Місце проведення – актова зала Теплої Софії (Національний заповідник «Софія Київська», вул. Володимирська, 24)
Час: 17:00-18:30.

За матеріалами ФБ-сторінки події

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *