«Цифрове богослів’я» у Відкритому православному університеті

Освіта європейського рівня, викладачі одного зі старіших в Британії Даремського університету, а також вітчизняні науковці, підсумковий сертифікат, який можна буде використати в українській магістратурі, зовнішня акредитація програми з перспективою підготовки до вступу в університет Дарема, лекції англійською або в перекладі… Ось неповний перелік того, що пропонує нова освітня програма, яку започаткували Діджітальний центр теології Даремського університету, християнський центр «Реаліс» та Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості.

26 жовтня 2019 року відбулася презентація програми та перша лекція для слухачів курсу.

Вітальні слова від організаторів були як у лайф-форматі безпосереднього спілкування — від ректора ВПУ Георгія Коваленка та керівника ХЦ «Реаліс» Сергія Тимченка, так і в онлайні — від професора Пітера Філліпса.

Теологія Digital. Пітер Філліпс

О. Георгій розповів про власний досвід створення першого в Україні православного інтернет ресурсу на початку 1998 року та про перші спроби осмислення просвітницького служіння Церкви в медіа та інтернеті. Ще за часів його діяльності в якості офіційного спікера Української православної церкви виник термін богослів’я онлайн — коли треба швидко, в режимі реального часу давати відповіді на актуальні для суспільства питання. 

«Вміння богословствувати онлайн, відповідати на запитання в прямому ефірі — дуже важлива якість, якої потребує сучасний християнин, сучасний священнослужитель. Але як зробити так, щоб твої відповіді були справжніми християнськими? Бо коли запитують про політику, від нас не чекають політологічної відповіді. Коли ми йдемо на телебачення як віруючі люди, то ми не йдемо туди говорити тільки про політику. Немає сенсу ходити туди, якщо це не спосіб проповіді.

Але в чому наша проповідь, якщо нам ставлять політичне чи суспільно важливе, з царини науки чи освіти питання? Ми маємо подивитися на цю проблему з християнської точки зору. І, не протиставляючи її точці зору політика, громадського діяча чи науковця, ми можемо додати до шляхів її вирішення християнський погляд. А для того, щоб він у нас був, у нас має бути певний християнський тип мислення, світогляд…

Якщо ви змінюєте власний світогляд, тоді незалежно від того, у прямому ефірі ви чи вдома за комп’ютером готуєте наукову публікацію, ви будете висловлюватися чи намагатися діяти в християнському контексті.

Якщо дивитися на церкву перших століть, то вона більше схожа на мережу сучасного інтернету, ніж на сучасні вертикально вибудувані ієрархічні конфесії. Але ми, не відкидаючи багатство століть і традицій, вирішили створювати власну реальність, яка б не конфліктувала з нею, але доповнювала чи була в паралельному бутті. Тобто фактично ми намагаємося зараз створювати таку мережу людей і проектів, які займаються просвітою, які у власному житті чи діяльності намагаються втілити біблійні заповіді, євангельські цінності».

Фоторепотраж з відкриття «Курсу «Богослов’я та діджитальна культура»

Новий проект Даремського цифрового центру теології, «Реалісу» та ВПУ поєднав принципи публічного, відкритого та цифрового богослов’я, задекларувавши такі цілі навчальної програми:

  • надати загальний вступ до цифрового богослов’я як частини більш широкого богословського проекту в його історичному та інтелектуальному розвитку;
  • допомогти студентам у розумінні християнської думки різних традицій в їх історичному, соціальному та культурному контексті;
  • допомогти студентам критично оцінювати і розбиратися у діджитал культурі та її впливі на сучасне суспільство;
  • дослідити богословську етику діджитальної культури;
  • зрозуміти, як зміни, що відбуваються в церкві завдяки діджитал культурі, впливають на місію Церкви.

Програма складається з чотирьох модульних курсів:

  • теологія, культура і етика;
  • біблійна теологія і культура;
  • сучасні питання християнської етики;
  • цифрові технології і культура.

Відстежувати, як богослов’я корелюється з повсякденням, досліджувати нові проблеми, що виникають у зв’язку із цим, викладати програми, пов’язані з практичним богослов’ям і, як наслідок, — організовувати проекти, які в подальшому служитимуть нашому суспільству — це напрямки діяльності, якою вже понад 20 років займається ХЦ «Реаліс».

«Навчальні програми, які ми здійснюємо, зазвичай проходять в партнерстві з якимись університетами за кордоном, — розповів на презентації курсу директор християнського центру «Реаліс» Сергій Тимченко. — Це нова програма, вона виникла в результаті знайомства з проф. Девідом Вілкінсоном.

«Християни мають бути на передовій пошуків Божого відображення у всесвіті» — проф. Д.Вілкінсон на зустрічі у ВПУ

Він, з одного боку, вчений серйозної науки, є досить рідкісним фахівцем у царині питань походження світу. Його фах — це хімія зірок.

Девід Вілкінсон має й іншу спеціальність — богослов’я. Він є ректором одного з коледжів, який входить до складу одного з найдавніших університетів в Англії — Даремського університету на півночі Англії. У коледжі св. Іоана вже більше десяти років є відділення, яке називається «Digital Theology» — цифрове або діджитальне богослов’я.

У травні цього року в Києві були два професори з Центру вивчення цифрового богослов’я. В результаті їх приїзду і наших роздумів у нас з’явилося тристороннє партнерство: центр «Реаліс», співробітники якого здебільшого є євангельськими християнами-протестантами, Відкритий православний університет і англіканський університет Дарема. Це цікава співпраця, яка спрямована не на обмеження себе, а є більш відкритою за своєю природою.

Ми дослідимо, яким чином нам сприймати дійсність, яка знаходиться не тільки перед нашими очима, навколо нас, у суспільстві, але й у невидимих ​​мережах. І намагатимемося з нашими гостями і колегами збагнути і досягти тої премудрості, автором і творцем якої є Господь».

Програма, складена д-ром П.Філліпсом, передбачає багато читати, дивитися фільми, спілкуватися, міркувати та дискутувати. Крім того, вона, зокрема, спрямована на формування критичних навичок в роботі з текстами, інтерпретацію культурних артефактів, написання дослідницьких робіт і портфоліо та, звичайно, відвідання авторських лекцій.

Сертифікат про закінчення курсу «Цифрове богослов’я» даватиме можливість включити прослухані години до української магістерської програми, продовжити наукову діяльність написанням магістерської дисертації та отримати ступінь магістра — в разі, якщо студент матиме успіхи певного рівня під час численних форм контролю знань. Або ж можна отримати сертифікат про відвідання програми.

Також ця програма дасть ґрунтовну підготовку до вступу в Даремський університет (за умови наявності, як мінімум, рівня бакалавра).

Навчання на курсі вже розпочато і триватиме упродовж дев’яти місяців відповідно до обраного студентом розкладу. Також є можливість пройти курс онлайн.

Фото Максима Сидоренка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *