PASSIONES/СТРАСТІ: розпочався проект ВПУ та волонтерів до п’ятих роковин від початку війни на Донбасі

16 квітня 2019 року в Національному заповіднику «Софія Київська» (Хлібня) відкрилася виставка «Страсний цикл». Експозиція складається з ікон на ящиках з-під набоїв, що були привезені з фронту. Ікони написані в пам’ять про загиблих під час російсько-української війни. Виставку присвячено п’ятим роковинам від початку АТО на Донбасі.

Символічним став цьогорічний збіг дати офіційного початку війни на Донбасі й Страсних тижнів у католиків, а опісля — у православних і греко-католиків. PASSIONES — це своєрідний страсний тиждень п’ятих роковин.

Авторами ідеї стали київські художники-іконописці Олександр Клименко та Софія Атлантова. Чотири роки тому вони творчо підтримали волонтерський проект, який допомагає рятувати життя пораненим, — Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. М.Пирогова. Створюючи ікони на зброярських дошках і експонуючи їх по всьому світу, митці та волонтери збирають кошти для лікування поранених.

За чотири роки проект «Ікони на ящиках з-під набоїв» побував у 30 містах світу (60 локацій). Ікони на ящиках з-під набоїв є у приватних колекціях віце-президента США М.Р.Пенса, президента Литви Д.Грибаускайте та ін.

«Ікони на ящиках з-під набоїв» — мистецько-волонтерський проект на підтримку ПДМШ ім.М.Пирогова — найбільшого недержавного медичного проекту в зоні ООС (понад 56 тис. пацієнтів, 500 лікарів, 49 локацій). Мистецький проект є головним, а з червня 2018 р., по суті, єдиним донором ПДМШ, забезпечуючи 97% його фінансових потреб. За чотири роки в рамках благодійної акції «Купи ікону — врятуй життя» на шпиталь було перераховано понад 5 000 000 грн.

Організаторами заходу стали: НЗ «Софія Київська», Координаційна рада добровольців і волонтерів національного форуму «Трансформація України», ВПУ Святої Софії-Премудрості, Перший добровольчий мобільний шпиталь ім.М.Пирогова.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *