Премудрість-online: презентація дистанційної освітньої програми

Найкращі богослови, релігієзнавці та філософи України і світу розпочинають онлайн-викладання у Відкритому Православному Університеті:  Премудрість-online: презентація дистанційної освітньої програми.

«Премудрість-online». Кращі кадри презентації
Найкращі богослови, релігієзнавці та філософи України і світу представлять у ВПУ новий курс «Премудрість-online»

Це буде новий дистанційний курс лекцій богословського і філософського спрямування. Він має на меті  покращити і розвинути в тих слухачів, які долучаться до нього, бачення християнських і філософських цінностей.

Вчений-богослов зі світовим ім’ям, директор із наукових досліджень Коледжу Бернардинів (Франція) Антуан Аржаковський був ідейним натхненником курсу. А науковий секретар Відкритого Православного Університету прот. Богдан Огульчанський упродовж дев’яти місяців, від першого до останнього дня, вів весь процес підготовки — від запрошення лекторів до монтажу відео. Напередодні презентації пан Антуан та о.Богдан розповіли про роботу над проектом, про його цілі та задачі.

Антуан Аржаковський

— Господин Антуан, расскажите, пожалуйста, о вашей роли в появлении онлайн-курса для Открытого Православного Университета.

— Когда я жил в Украине, то создал магистерскую программу для экуменических наук. Это были просто лекции, и видеокурса к ним не было. Но я понял, что нужно добавить видео.

Поэтому у себя во Франции в рамках колледжа Collège des Bernardins мы совместно со всеми церквями и религиями Франции создали программу дистанционных курсов по религии и этике. Подключились даже агностики. И это дало хорошие результаты.

Антуан Аржаковський

Антуан Аржаковський

Поскольку у нас во Франции есть проблема — мы светское государство, и преподаватели в этом направлении не получают хорошего образования (собственно, вообще не получают никакого), а им нужно говорить об этике и религии, — то такая программа имела большой успех.

И я предложил о.Георгию Коваленко, а также Институту экуменических студий УКУ сделать подобный онлайн-курс в Украине.

Я знал, что о.Георгий создает Открытый Православный Университет Святой Софии-Премудрости. Я считаю, что у этого Университета большие возможности и потенциал, очень важный не только для Украины, но, как мне кажется, для всего православного мира.

Отец Георгий согласился, и мы начали работу. С о.Богданом Огульчанским и сотрудниками Института экуменических студий УКУ мы организовали ученый (административный) совет, подобрали лекторов, и теперь я очень рад, что курс начнется. Уже в среду, 27-го числа, будет открытие.

— Вы что-то прочитаете в онлайн-курсе? Пока что вас нет в списке лекторов.

— Надеюсь, что да, потому что я читаю курсы в Париже на тему, связанную с философией религии, экуменизма и межрелигиозного диалога, а также с современными вопросами этики. Но все это я читаю по-французски, это легче, чем по-русски или по-украински. Но приоритет же в том, чтобы украинцы могли ознакомиться с хорошими преподавателями, которые могут на украинском и русском языках предложить хорошие курсы. Мы будем продолжать проект, и в будущем я планирую и свой курс.

Прот. Богдан Огульчанський

Чим обумовлена поява відеокурсу

Відкритий Православний Університет Софії-Премудрості Божої ставить своїм завданням широке розповсюдження християнських, православних цінностей, які, на наш погляд, є актуальним скарбом для сучасної людини. Ці знання ми можемо поширювати різними способами. Але, враховуючи те, що сучасна людина — це людина, яка має ґаджети і доступ до мережі спілкування, отримує інформацію завдяки інтернету, то, звичайно, відеокурс є важливим, тому що він може залучити багатьох людей, які живуть в різних містах і країнах, щоб вони змогли послухати цей курс.

Ми не хочемо повторення догматів, а хочемо, щоб цей курс був актуальним, модерним і враховував потреби сучасної людини і досягнення сучасного богослов’я зокрема.

прот. Богдан Огульчанський

Кого запрошено до викладання відеокурсу

Вибір викладачів ґрунтувався на професіоналізмі, християнсько-особистісному досвіді і повазі, реноме у богословських та філософських колах. Тому нашими викладачами є відомі не тільки в Україні люди. Ми постаралися зібрати усіх найкращих, на наш погляд, яких ми тільки змогли знайти.

Викладачами наших курсів є архімандрит Кирило (Говорун), який водночас є професором і в Лос-Анджелесі, і в Києві. Він відомий в усьому світі богослов, викладає в різних вузах. Також ми запросили професора Андрія Олеговича Баумейстера, який є викладачем Київського національного університету. Він прекрасний фахівець зі схоластичної філософії Західної Церкви, читає курс про богослов’я Фоми Аквінського.

Архимандрит Кирилл (Говорун)

Архімандрит Кирило (Говорун)

Також до онлайн-викладання долучилися священики нашої церкви. Це прот. Андрій Дудченко, який читає вступний курс до літургічного богослов’я. Я читаю курс «Динаміка особистості. Християнський погляд».

Андрій Дудченко

Андрій Дудченко

Цікавий курс про сучасне протестантське богослов’я і про розвиток протестантизму, зокрема, в Україні представить відомий сучасний богослов, професор Михайло Черенков, який також погодився бути у нашій команді. Думаю, що це буде пізнавально і православним, і іншим християнам.

Михайло Черенков

Михайло Черенков

Ми запросили до співпраці наших українських філософів і релігієзнавців, зокрема, Миколу Симчича, кандидата філософських наук. В нього курс про філософію Києво-Могилянської академії XVII-XVIII ст. А також відомого релігієзнавця Віталія Хромця, доцента педагогічного університету ім. М.Драгоманова. Він викладає курс «Вступ до релігієзнавства».

Також співпрацює з нами співробітник нашого Університету В’ячеслав Горшков, який багато років читав курс про ази воцерковлення та християнського світобачення.

В’ячеслав Горшков

В’ячеслав Горшков

Ще в нас є дуже гарний викладач із Харкова — відомий філософ Олександр Семенович Філоненко, який прочитає курс «Відкрите богослов’я Антонія Сурозького». Олександр Філоненко —  відома в усьому світі людина, він викладає як в Україні, так і за кордоном — в Англії, Італії. Тож його підходи та бачення богослов’я будуть також дуже важливими і цікавими.

Олександр Філоненко

Олександр Філоненко

Викладач Українського католицького університету Тарас Курилець читає ще один важливий курс — про історію розвитку міжхристиянських стосунків, екуменічний діалог.

Це 10 персоналій, які в цьому році будуть онлайн-викладачами Університету.

Онлайн-курси створено спеціально для ВПУ, однак ґрунтуються вони на найкращому науковому досвіді

Ті викладачі, яких ми запросили, є фахівцями у своїй галузі і вони вже тривалий час працювали над лекціями, які є основою їхніх університетських програм упродовж років. Але ми просили, щоб онлайн-курси для ВПУ враховували нашу специфіку – відкритого бачення, Відкритого Православ’я. Тому ми мали надію, що викладачі все ж підуть на деякі зміни. І, гадаю, їм це вдалося.

Андрій Баумейстер

Андрій Баумейстер

Безумовно, творчий розвиток присутній в наших онлайн-лекціях. Тому вони не є тотожними тим лекціям, які викладачі, науковці читали у вузах. Бо завдання нашого Університету та освітніх установ, де викладають наші лектори, є різними. Тож наші курси є певною мірою оригінальними. Хоча вони не є абсолютно новими, бо викладачі, безумовно, використовували свій багаторічний досвід і напрацювання.

На кого розраховано цей курс

У нашому підході ми передбачаємо дві можливості. Перша — бути вільним слухачем. Тобто ці курси будуть у вільному доступі в мережі. Будь-яка людина зможе зайти на відповідну сторінку або на YouTube і слухати ці лекції. Якщо людині важко прослухати весь курс, вона може обрати тільки одну лекцію або декілька лекцій.

Але ми сподіваємося, що є люди, які бажають покращити і розвинути своє богословське, філософське, загальнокультурне бачення. І, відповідно, мати систематичну освіту. В цілому сукупність курсів забезпечує досить всебічну освіту. У курсах йтиметься і про різні богословські аспекти вчень, і про людину, і про світ, і про церкву, і про поєднання Божого впливу на людину та світ із людськими зусиллями… Тобто програма курсів різностороння, тому є така надія, що різним людям будуть підходити різні курси.

В першу чергу, ми орієнтувалися на людей, які хотіли б бачити, як їхній світогляд поєднується із християнською вірою. Курс розрахований не тільки на тих, хто вже визначився як суто православний віруючий, але й на тих, хто знаходиться в релігійних пошуках. На наш погляд, наші лекції допомагатимуть у світоглядному визначенні, щоб людина бачила світ через призму християнського віровчення. Ось таке наше завдання.

Віталій Хромець

Віталій Хромець

Про форму зворотного зв’язку

— Спілкування передбачається через форму онлайн-навчання. У багатьох університетах світу таку форму розроблено, її практикують, і ми є далеко не першими.

Це може бути есе, коли людина, прослухавши курс, пише невеличку роботу на якусь запропоновану викладачем тему. Може бути просто онлайн-спілкування в мережі, коли викладач ставить якесь питання, а студентам одразу потрібно відповідати. Тоді викладач побачить, наскільки студенти засвоїли тему.

Таким чином, існують такі форми, які передбачають певну діалогічність і можливість для людини засвідчити, що вона послухала, прочитала і сприйняла матеріал. І в цьому наше подальше завдання.

Ми йдемо покроково. Перше завдання — зацікавити людей, щоб вони почали слухати. Друге — щоб люди були готові підтвердити отримані знання.

З боку Відкритого Університету теж буде підтвердження — через сертифікати. Видача сертифікатів буде можливою завдяки співпраці з тими освітніми установами, які разом з Університетом беруть участь у цьому проекті. Це Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова та Український католицький університет.

Ми передбачаємо, що упродовж нетривалого часу у мережі вже буде представлено всі курси.  Будуть представлені строки навчання та усі викладачі. Відтак упродовж року в певні визначені дні буде можливість здати завдання викладачу для підтвердження кваліфікації і провести підсумкову діалогову форму контролю. Якщо студент засвоїв предмет, то викладач засвідчить його кваліфікацію.

Це буде відбуватися через Фейсбук або через Гугл, де в програмі передбачено створення груп навчального типу.

Побажання майбутнім слухачам

— Ми б хотіли, щоб люди бачили перспективу поєднання інтелектуального і релігійного пошуку з реальним життям сучасного християнина. Щоб він бачив, що ті знання, які він отримує, допомагають реалізувати йому його віру та життєве покликання. Ми віримо і сподіваємося, що це буде можливо.

Бесіди вела Вікторія Кочубей

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *