«Таємниці саркофагу князя Ярослава Мудрого» – публічна лекція Нелі Куковальської

У Відкритому Православному Університеті Святої Софії-Премудрості — 2 місяці прем’єр. За час існування Університету  його слухачам постійно пропонують не тільки цікаві теми, а й нові формати.

Так, 21 квітня генеральний директор «Софії Київської» Неля Куковальська своєю публічною лекцією відкрила новий цикл — від науковців та співробітників Національного заповідника.

Це навіть була не лекція, а презентація мрії — повернути додому, в Святу Софію, мощі святого благовірного князя Ярослава Мудрого.

Чому, коли, за яких обставин Україна втратила цей духовний скарб, та що робить Національний заповідник для його повернення — про це розказала Неля Куковальська.

Неля Куковальська: Таємниці саркофагу князя Ярослава Мудрого (публічна лекція). ВІДЕО

Княжий саркофаг за всю його історію відкривали тричі: в 1936, 1939 та 2009 роках. Два перших дослідження дали інформацію про те, що мощі насправді є: вчені встановили, як виглядав князь, на які захворювання страждав. А от третє запустило цілу детективну історію. Адже саме 2009-го року з’ясувалося, що мощі з саркофага зникли.

Хто ж зміг таємно вивезти їх, непомітно піднявши 2-тонну кришку усипальниці? Розпочалися пошуки.

Перші ниточки привели науковців Національного заповідника в Росію, адже саме туди напередодні Другої Світової війни вивозили для дослідження кістяки зі Святої Софії.

Однак зусилля результатів не дали.

Із долею вивезених мощей тісно переплітається і історія чудотворної ікони Миколи Мокрого, що зберігалася у Святій Софії на хорах.

Про карколомну історію переправляння мощей через Польщу і Німеччину в США під виглядом воєнного трофея; участь у цьому директора Святої Софії Олекси Повстенка, німецького офіцера фон Дернбаха і архієпископа Палладія; про те, як «гостинно» у Нью-Йорку зустріли хранителі мощей делегацію Національного заповідника, дізнавшись про мету приїзду; як сталося, що про перебування мощей було відомо ще Івану Огієнку, а в Україні про святиню взагалі не знали нічого; та до чого в усій цій історії канал Discovery — слухайте у повній відеоверсії лекції.

***

Щодо зусиль Національного заповідника у справі повернення мощей до Києва, то Неля Михайлівна розповіла, що на початку квітня цього року в Президії Академії наук України відбувся круглий стіл за участю представників держави, науковців, народних депутатів. Нарешті є підтримка на найвищому рівні, і за результатами круглого столу буде створено україно-американську групу для повернення мощей святого князя Ярослава в Україну. Також делегація з народних депутатів незабаром поїде в Америку і порушить це питання в діаспорі.

«Я вірю, що мощі повернуться на своє місце — у Святу Софію Київську, — сказала пані Неля. — Але зволікати не можна. Буквально пару днів тому мені подзвонили люди й розповіли, що були у храмі Святої Трійці. Церкву закрито нібито на реставрацію. А ікону Миколи Мокрого зняли, її в церкві нема. Тим більше, нам потрібен розголос і співпраця усіх, хто може допомогти повернути Україні її найбільші святині».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Слідом за Гарвардом: в Україні розпочав роботу Відкритий православний університет Святої Софії

Публічна лекція о. Кирила Говоруна «Релігія і Ідеологія»

Друга лекція у Відкритому Православному Університеті: знову аншлаг (+ВІДЕО)

Публічна лекція Людмили Филипович «Знання ПРО релігію: навіщо вони потрібні сучасним віруючим і секулярному суспільству»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *