Комісії «Справедливість і Мир» (Justice and Peace Commission)

Другий Ватиканський Собор запропонував створити орган Католицької церкви, роль якого полягатиме в тому, щоб «стимулювати католицьку спільноту до сприяння прогресу в нужденних регіонах та соціальної справедливості на міжнародній арені» (Gaudium et Spes, № 90). Саме у відповідь на це прохання Папа Павло VI заснував Папську комісію «Justitia et Pax» Motu Proprio від 6 січня 1967 року (Catholicam Christi Ecclesiam).

Через два місяці в «Populorum Progressio» Павло VI лаконічно заявив про новий орган, що «його назва, яка також є його програмою, «Справедливість і мир»». Після десятирічного експериментального періоду Павло VI надав Комісії остаточний статус Motu Proprio Justitiam et Pacem від 10 грудня 1976 року. Коли Апостольська конституція Бонус для пастора від 28 червня 1988 року реорганізувала Римську курію, Папа Іван Павло II змінив її назву, від Комісії до Папської ради, та підтвердив загальні напрямки її роботи.

Основна робота Папської ради Справедливості і Миру полягає в тому, щоб брати участь у дослідженнях, орієнтованих на дії, що ґрунтуються як на папському, так і на єпископському соціальному вченні Церкви. Через них Папська рада також сприяє розвитку цього вчення в таких величезних сферах:

  • Справедливість. Папська рада справедливості і миру займається всім, що стосується соціальної справедливості, світу праці, міжнародного життя, розвитку загалом і соціального розвитку зокрема. Він також сприяє етичним роздумам про еволюцію економічних та фінансових систем і вирішує проблеми, пов’язані з навколишнім середовищем і відповідальним використанням земних ресурсів.
  • Мир. Папська рада розглядає широкий спектр питань, пов’язаних із війною, роззброєнням та торгівлею зброєю, міжнародною безпекою та насильством у його різноманітних і постійно змінних формах (тероризм, перебільшений націоналізм тощо). Також розглядається питання політичних систем та ролі католиків на політичній арені. Він відповідає за популяризацію Всесвітнього дня миру.
  • Права людини. Це питання набуває все більшого значення в місії Церкви, а отже, і в роботі Папської ради. Папа Іван Павло ІІ постійно наголошував, що гідність людини є основою заохочення та захисту її невід’ємних прав. Рада розглядає цю тему з трьох позицій: поглиблення доктринального аспекту, вирішення питань, що обговорюються в міжнародних організаціях, прояв турботи про жертви порушення прав людини.

Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» розпочала свою діяльність у 1998 році. Створена та діяла відповідно до положення, затвердженого Блаженнішим Святославом 5 грудня 2011 року (Декрет ВА-11/483 від 05.12.2011 р.Б). Згодом, 12 жовтня 2020 року (Декрет ВА 20/285 від 12.10.2020 р.Б.) Блаженніший Святослав об’єднав Комісію УГКЦ “Справедливість і Мир” з Комісією УГКЦ у справах родини та Комісією УГКЦ у справах мирян в одну – Комісію УГКЦ у справах родини і мирян.

Метою Комісії є сприяння утвердженню миру та справедливості в українському суспільстві та у світі в світлі Євангелії та соціального вчення Церкви. Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» покликана координувати суспільно зорієнтоване служіння УГКЦ, участь Церкви у всіх публічних сферах українського життя: культури, економіки, політики, міжнародного життя та є допомогою Патріархові та Синоду Єпископів у реалізації всеукраїнських та загальноцерковних соціальних програм, спрямованих на новий суспільний устрій, який керується мораллю і правом та орієнтується на справедливість і мир.

Діяльність Комісії спрямована на: 

  • Привернення уваги до найбільш критичних суспільних проблем в Україні та світі.
  • Поширення християнського розуміння гідності, свободи та прав людини.
  • Сприяння вивченню та поширенню соціального вчення Церкви та пастирських документів УГКЦ.
  • Видання науково-практичної літератури з питань християнського суспільного вчення.
  • Організацію конференцій, круглих столів, науково-практичних семінарів та інших освітніх заходів на різноманітні теми соціальної доктрини Церкви.
  • Співпрацю з релігійними організаціями та освітньо-виховними закладами, громадськими організаціями, органами державної влади.

 Комісія перебуває в тісній співпраці з іншими структурами УГКЦ, а також численними неурядовими організаціями в Україні та закордоном; з 2004 року є активним членом Конференції Європейських Комісій Справедливості і Миру.

Перелік скорочень:

АР Крим – Автономна республіка Крим

БДІПЛ ОБСЄ – Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі

БПЛА – Безпілотний літальний апарат

ВПОВнутрішньо переміщена особа

ГС ООН – Генеральний Секретар Організації Об’єднаних Націй

“ДНР” – “Донецька народна республіка”

ЄС – Європейський союз

ЗМІ – Засоби масової інформації

“ЛНР” – “Луганська народна республіка”

МГП – Міжнародне гуманітарне право

МКСМіжнародний кримінальний суд 

МС ООНМіжнародний суд ООН

ОБСЄ – Організація з безпеки і співробітництва в Європі

ООН – Організація Об’єднаних Націй

ОРДЛО – Окремі райони Донецької та Луганської областей

ПАРЄ – Парламентська асамблея Ради Європи

ПП – Перехідне правосуддя

ПР ООН – Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй

РСЗВ – Реактивна система залпового вогню

США – Сполучені Штати Америки

ТКГ – Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України

ТОТ – Тимчасово окуповані території