Військовий капелан

Військовий капелан – у відповідності до Закону України «Про службу військового капеланства», військовим капеланом є військовослужбовець, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні церкви чи релігійної організації, що отримав від керівного центру власної конфесії мандат на право до здійснення капеланської діяльності та у складі Служби військового капеланства здійснює капеланську діяльність у підрозділах Збройних Силах України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та інших утворених відповідно до Законів України військових формуваннях на посадах офіцерського складу та відноситься до духовного персоналу. Під капеланською діяльністю мається на увазі діяльність щодо реалізації конституційного права військовослужбовців і членів їхніх сімей на свободу світогляду та віросповідання шляхом задоволення їх духовно-релігійних потреб.

Питання нормативного забезпечення діяльності військових капеланів періодично поставало протягом існування незалежної України, але особливо загострилося після початку військових дій у Донецькій та Луганській областях. Священики різних конфесій почали відвідувати військові формування на фронті та здійснювати капеланську чи волонтерську діяльність, але не маючи при цьому офіційного підтвердження свого статусу, домовляючись із командирами військових частин про співпрацю на індивідуальному рівні. Поступово різні відомства почали регламентувати присутність капеланів, зокрема, були прийняті Наказ № 40 від 27.01.2015 р. Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України», наказ № 205 від 24.03.2016 Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Національній гвардії України». З 1 березня 2015 року посада «військовий священик (капелан)» з’явилася в Класифікаторі професій ДК 003:2010. Але лише на початку 2021 року було зроблено важливий крок для уніфікації діяльності військових капеланів, коли до Верховної Ради було подано Законопроєкт № 4626  «Про службу військового капеланства», прийнятий у першому читанні 21 травня 2021. Окрім військового, в Україні існують також інші види капеланства, пов’язані з медичними закладами, закладами пенітенціарної системи. Але лише на початку 2021 року було зроблено важливий крок для уніфікації діяльності військових капеланів, коли до Верховної Ради було подано Законопроєкт № 4626  «Про службу військового капеланства», прийнятий у першому читанні 21 травня 2021, а в другому читанні – 30 листопада 2021. Окрім військового, в Україні існують також інші види капеланства, пов’язані з медичними закладами, закладами пенітенціарної системи.

Традиція військового капеланства в християнстві сходить до життя святого Мартина, римського воїна IV століття. Одного разу, проїжджаючи містом Ам’єн, військовий побачив жебрака, і оскільки не мав із собою грошей – розрубав навпіл свій плащ (cappa), віддавши половину бідному, а потім побачив уві сні, що під подобою жебрака йому явився Христос. Згодом св. Мартин став ченцем – засновником чернецтва в Галлії та єпископом міста Тур, а його плащ, що зберігався як реліквія, брали з собою на війну королі з династії Меровінгів, а священик, що опікувався реліквією в поході, називався капеланом. Святий Мартин став не лише покровителем військових священиків, але також покровителем Франції. Його вшановували як свого патрона й окремі українські міста, зокрема, Мукачево.

Перелік скорочень:

АР Крим – Автономна республіка Крим

БДІПЛ ОБСЄ – Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі

БПЛА – Безпілотний літальний апарат

ВПОВнутрішньо переміщена особа

ГС ООН – Генеральний Секретар Організації Об’єднаних Націй

“ДНР” – “Донецька народна республіка”

ЄС – Європейський союз

ЗМІ – Засоби масової інформації

“ЛНР” – “Луганська народна республіка”

МГП – Міжнародне гуманітарне право

МКСМіжнародний кримінальний суд 

МС ООНМіжнародний суд ООН

ОБСЄ – Організація з безпеки і співробітництва в Європі

ООН – Організація Об’єднаних Націй

ОРДЛО – Окремі райони Донецької та Луганської областей

ПАРЄ – Парламентська асамблея Ради Європи

ПП – Перехідне правосуддя

ПР ООН – Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй

РСЗВ – Реактивна система залпового вогню

США – Сполучені Штати Америки

ТКГ – Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України

ТОТ – Тимчасово окуповані території