Міжнародне гуманітарне право (МГП)

Міжнародне гуманітарне право (МГП) – галузь міжнародного публічного права, яка застосовується під час збройних конфліктів з метою обмеження засобів та методів ведення воєнних дій. Спрямоване на захист цивільного населення від впливу збройного конфлікту та тих, хто припинив брати участь у воєнних діях. Ґрунтується на принципах гуманності, обумовлює норми, які застосовують під час збройних конфліктів. Джерелами МГП є низка міжнародних договорів,  Женевська конвенція (І) про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях.

Женевська конвенція (ІІ) про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, що зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі, Женевська конвенція (ІІІ) про поводження з військовополоненими, Женевська конвенція (ІV) про захист цивільного населення під час війни, Додатковий протокол І, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів; Додатковий протокол ІІ, що стосується захисту жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру; Додатковий протокол ІІІ про введення додаткової відмітної емблеми, Гаазька конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту і два Додаткових протоколи до неї, Конвенція про заборону або обмеження використання конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що наносять надмірні пошкодження або мають невибіркову дію, Конвенція про заборону використання касетних боєприпасів. Ця система права передбачає індивідуальну кримінальну відповідальність, зобов’язує держави, які беруть участь у збройному конфлікті, вживати заходи щодо припинення будь-яких порушень його вимог.

Під захистом МГП знаходяться: жертви збройних конфліктів; медичний і духовний персонал; парламентери і особи, які їх супроводжують; персонал цивільної оборони; персонал, який відповідає за захист і охорону культурних цінностей; персонал, який бере участь у гуманітарних акціях; – цивільні об’єкти і культурні цінності.

Перелік скорочень:

АР Крим – Автономна республіка Крим

БДІПЛ ОБСЄ – Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі

БПЛА – Безпілотний літальний апарат

ВПОВнутрішньо переміщена особа

ГС ООН – Генеральний Секретар Організації Об’єднаних Націй

“ДНР” – “Донецька народна республіка”

ЄС – Європейський союз

ЗМІ – Засоби масової інформації

“ЛНР” – “Луганська народна республіка”

МГП – Міжнародне гуманітарне право

МКСМіжнародний кримінальний суд 

МС ООНМіжнародний суд ООН

ОБСЄ – Організація з безпеки і співробітництва в Європі

ООН – Організація Об’єднаних Націй

ОРДЛО – Окремі райони Донецької та Луганської областей

ПАРЄ – Парламентська асамблея Ради Європи

ПП – Перехідне правосуддя

ПР ООН – Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй

РСЗВ – Реактивна система залпового вогню

США – Сполучені Штати Америки

ТКГ – Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України

ТОТ – Тимчасово окуповані території