Читання 21 червня

Читання дня

Євангеліє

Проходячи біля моря Галілейського, Він побачив двох братів: Симона, що звався Петро, і Андрія, брата його, які закидали сіті в море, бо вони були рибалки,

і каже їм: ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей.

І вони зразу ж, покинувши сіті, пішли за Ним.

Ідучи звідти, далі побачив Він інших двох братів: Якова Зеведеєвого та Іоанна, брата його, у човні із Зеведеєм, батьком їхнім, які лагодили сіті свої, і покликав їх.

Вони, покинувши човен і батька свого, зразу ж пішли за Ним.

І ходив Іісус по всій Галілеї, навчаючи в синагогах їхніх і проповідуючи Євангеліє Царства, зціляючи всякий недуг і всяку неміч у людях.

 

Євангеліє від Матфея,
Глава 4, вірші 18–23

Апостол

Навпаки, слава і честь і мир всякому, хто робить добро, поперше, іудею, потім і елліну!

Бо Бог не зважає на особу.

Ті, які, не маючи закону, согрішили, поза законом і загинуть; а ті, які під законом согрішили, за законом осудяться

(бо не слухачі закону праведні перед Богом, а виконавці закону виправдані будуть,

бо коли язичники, що не мають закону, з природи законне роблять, то, не маючи закону, вони самі собі закон:

вони показують, що справа закону в них написана в серцях, про що свідчить їхня совість і думки їхні, які то звинувачують, то виправдовують одна одну)

в той день, коли, за моїм благовістям, Бог буде судити таємні діла людей через Іісуса Христа.

 

Послання до римлян святого апостола Павла,
Глава 2, вірші 10–16

Старий Заповіт

І сталося, – восьмого дня Мойсей покликав Аарона, його синів та ізраїльських старійшин. Мойсей сказав до Аарона: Візьми собі теля з великої худоби для жертви за гріх та барана для всепалення, обидвох безвадних, і приведи їх перед Господа. І промов до ізраїльських старійшин, кажучи: Візьміть одне козеня із кіз для жертви за гріх, теля та однолітнє ягня для всепалення, обидвох безвадних, теля та барана для жертви спасіння перед Господом, та питльованого борошна, замішеного на олії, бо сьогодні серед вас з’явиться Господь. Тож вони взяли все це перед намет свідчення, як і звелів Мойсей, і прийшла вся громада, й вони стали перед Господом. Тоді Мойсей сказав: Ось що сказав Господь; виконайте це, і серед вас з’явиться Господня слава. Мойсей сказав Ааронові: Підійди до жертовника, принеси свою жертву за гріх та своє всепалення і зверши викуплення за себе та за свій дім. Відтак принеси дари народу та зверши викуплення за них, як Господь звелів Мойсеєві. Тож Аарон підійшов до жертовника і зарізав теля жертви за гріх. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вмочив у кров палець і наніс її на роги жертовника, а всю кров вилив до підніжжя жертовника. Далі він приніс на жертовник жир, нирки й сальник печінки жертви за гріх, як Господь звелів Мойсеєві. А м’ясо та шкуру – спалив їх у вогні поза табором. Відтак він зарізав жертву всепалення. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вилив її довкола на жертовник. Тоді принесли йому жертву всепалення по частинах – їх та голову, – і він поклав їх на жертовник. Він вимив також нутрощі й ноги водою і поклав на всепаленні на жертовнику. Відтак приніс дар народу: узяв козеня жертви за гріх народу, зарізав його й очистив його, як і попереднього. Далі приніс всепалення і вчинив із ним, як належить. Тоді приніс хлібну жертву, наповнив нею рукиe й поклав на жертовник на додаток до ранішнього всепалення. Вкінці він зарізав теля та барана жертви спасіння народу. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вилив її довкола на жертовник. А жир із теляти та з барана, задню частину і жир, що покриває нутрощі, дві нирки та жир, що на них, і сальник, що на печінці, – весь жир він поклав на грудинку і приніс весь жир на жертовник. А грудинку та праву лопатку Аарон відділив як жертву відділення перед Господом, як Господь звелів Мойсеєві. Тоді Аарон, піднявши руки до народу, поблагословив його і, звершивши жертву за гріх, всепалення та жертви спасіння, зійшов униз. Відтак Мойсей та Аарон ввійшли в намет свідчення, а вийшовши, поблагословили весь народ. Тоді Господня слава з’явилася всьому народові; від Господа вийшов вогонь і поглинув те, що було на жертовнику, – і всепалення, і жир. А весь народ побачив це і був приголомшений, – і вони попадали долілиць.

Третя книга Мойсея Левітів,
Глава 9

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії