Читання 13 жовтня

Читання дня

Євангеліє

І як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними.

І коли ви любите тих, хто вас любить, яка вам за те подяка? бо і грішники люблять тих, хто їх любить.

І якщо ви робите добро тим, хто вам робить добро, яка вам за те подяка? бо і грішники те саме роблять.

І коли позичаєте тим, від кого сподіваєтесь одержати назад, яка за те вам подяка, бо і грішники позичають грішникам, щоб стільки ж одержати.

Але ви любіть ворогів ваших, добро творіть, і позичайте, нічого не сподіваючись; і буде вам нагорода велика і будете синами Всевишнього; бо Він добрий і до невдячних і злих.

Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний.

 

Євангеліє від Луки,
Глава 6, вірші 31-36

Апостол

Яка сумісність храму Божого з ідолами? Бо ви храм Бога живого, як сказав Бог: оселюся в них і буду ходити в них, і буду їхнім Богом, і вони будуть Моїм народом.

І тому вийдіть з середовища їхнього і відділіться, говорить Господь, і не доторкайтесь до нечистого; і Я прийму вас.

І буду вам Отцем, і ви будете Моїми синами і дочками, говорить Господь Вседержитель.

Отже, улюблені, маючи такі обітниці, очистимо себе від усякої скверни плоті і духу, здійснюючи святиню в страсі Божому.

Друге послання до корінфян святого апостола Павла,

Глава 6-7, вірші  16-1

Старий Заповіт

Поглянувши, Яків побачив: ось надходить його брат Ісав, а з ним чотириста чоловіків. Тож Яків поділив дітей між Лією, Рахилею та обома невільницями; і поставив двох невільниць і їхніх синів спереду, далі – Лію та її дітей, а Рахиль і Йосипа – останніми. Сам же пройшов і став перед ними. Перш ніж наблизився до свого брата, він сім разів вклонився до землі.

А Ісав вибіг йому назустріч, обняв, поцілував його і впав йому на шию. Обидва вони заплакали. Поглянувши, Ісав побачив жінок і дітей та й сказав: Хто вони тобі? Той же відповів: Діти, якими Бог виявив милість твоєму рабові. І підійшли невільниці та їхні діти, і вклонилися. Наблизилася Лія та її діти – також вклонилися, а після цього підійшла Рахиль з Йосипом, і вклонилися. А що означають усі ці табори, які я зустрів? – запитав Ісав. Він же відповів: Щоб раб твій знайшов у тебе ласку, пане. Та Ісав сказав: Брате, я маю багато; нехай твоє залишається твоїм! А Яків промовив: Якщо я знайшов у тебе ласку, то прийми дарунки з моїх рук. Бо ж я побачив твоє обличчя, наче хтось бачить Боже обличчя, – і ти ласкаво прийняв мене. Прийми моє благословення, яке я тобі приніс, бо мені Бог виявив милосердя, і в мене є все. Він змушував його, – і той взяв, і сказав: Рушаймо, підемо навпростець. Та Яків йому сказав: Пан мій знає, що діти малі, а вівці й корови в мене теляться. Тому, якщо гнатиму їх і один день, то загине вся худоба. Тож нехай мій пан іде попереду слуги, а я буду підкріплятися в дорозі, залежно від складності подорожі, яка переді мною, відповідно до ходи дітей, доки не дійду до мого пана в Сеїр. Ісав же сказав: Залишу з тобою декого з тих людей, які зі мною. Навіщо це? – відповів той. Досить того, що я знайшов у тебе ласку, пане. І повернувся Ісав того дня своєю дорогою до Сеїра.

А Яків подався до Наметів. Він поставив собі там житло і зробив загони для своєї худоби: Тому й назвав те місце – Намети. І коли прийшов Яків до Салима, міста в Сікімах, що в Ханаанській землі, – а прийшов він із сирійської Месопотамії, – то отаборився перед містом. За сто овечок в Емора, Сихемового батька, він купив частину поля і поставив там свій намет. Він встановив там жертовник і волав до Бога Ізраїля.

 

Книга Буття,

Глава 33.

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії