Читання 12 липня

Читання дня

Євангеліє

І коли Він прибув на інший берег, в країну Гергесинську, Його зустріли двоє біснуватих, що вийшли з могильних печер, дуже люті, так що ніхто не міг пройти тією дорогою.

І ось, вони закричали: що Тобі до нас, Іісусе, Сину Божий? прийшов Ти сюди передчасно мучити нас.

А далеко від них паслося велике стадо свиней.

І біси благали Його: якщо виженеш нас, то пошли нас у стадо свиней.

І Він сказав їм: ідіть. І вони, вийшовши, пішли в стадо свиней. І ось, все стадо свиней кинулося з кручі в море і втопилось у воді.

Пастухи ж побігли і, прийшовши у місто, розповіли про все, і про те, що було з біснуватими.

І ось, все місто вийшло назустріч Іісусові; і, побачивши Його, просили, щоб Він відійшов за межі їхні.

Тоді Він, увійшовши в човен, переплив назад і прибув до Свого міста.

 

Євангеліє від Матфея,
Глава 8, 28 – 9, 1

Апостол

Браття! бажання мого серця і молитва до Бога за Ізраїль на спасіння.

Бо свідчу їм, що мають ревність по Бозі, та не за розумом.

Бо, не розуміючи праведності Божої і намагаючись поставити власну праведність, вони не скорились праведності Божій,

бо кінець закону – Христос, до праведності кожного віруючого.

Мойсей пише про праведність від закону: людина, яка виконала його, жива буде ним (Лев. 18,5).

А праведність від віри так говорить: не кажи в серці твоєму: хто зійде на небо? тобто Христа звести (Втор. 30,12).

Або хто зійде в безодню? тобто Христа з мертвих підняти.

Але що говорить Писання? Близько до тебе слово, в устах твоїх і в серці твоїм, тобто слово віри, яке проповідуємо (Втор. 30,14).

Бо якщо устами твоїми будеш сповідувати Іісуса Господом і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся,

бо серцем вірують до праведності, а устами сповідують до спасіння.

 

Послання до римлян святого апостола Павла,
Глава 10, вірші 1-10

Старий Заповіт

А ось родоводи Мойсея і Аарона в день/ час, коли Господь промовляв до Мойсея на Синайській горі. Ось імена синів Аарона: Надав, первородний, і Авіуд, Елеазар та Ітамар. Ось імена Ааронових синів, помазаних на священиків, яких вони уповноважили на служіння священика. Та Надав і Авіуд померли перед Господом, коли вони приносили чужий вогонь перед Господом у Синайській пустелі. Вони не мали дітей, тож Елеазар і Ітамар служили священиками зі своїм батьком Аароном. І сказав Господь Мойсеєві, промовляючи: Візьми плем’я Левія й поставиш їх перед священиком Аароном, і вони допомагатимуть йому, і виконуватимуть його обов’язки з нагляду та обов’язки з нагляду синів Ізраїля перед наметом свідчення, для здійснення роботи в наметі, і слідкуватимуть за всім обладнанням намету свідчення, за наглядом ізраїльських синів – згідно з усіма роботами у наметі. Ти даси левитів Ааронові та його синам, священикам. Вони є даром, даним Мені від ізраїльських синів. І поставиш Аарона та його синів над наметом свідчення, і вони слідкуватимуть за своїм священицьким служінням – все, що відноситься до жертовника і що в середині за завісою. А сторонній, який доторкнеться до цього, – помре! І звернувся Господь до Мойсея, кажучи: Ось, Я взяв левитів з-поміж ізраїльських синів замість кожного первенця – хто першим виходить з лона – між ізраїльськими синами. Це – їхній викуп, тож левити будуть Моїми! Адже Моїм є кожний первенець. У той день, коли Я уразив кожного первенця в Єгипетській землі, Я посвятив Собі кожного первенця в Ізраїлі – від людини до тварини. Вони будуть Моїми: Я – Господь! І промовив Господь до Мойсея в Синайській пустелі, кажучи: Зроби перепис синів Левія за їхніми родами по батьківській лінії, за їхніми племенами, за їхніми родинами/ згідно з їхніми родоводами. Включи в перепис кожного представника чоловічої статі від місяця і старше. І порахував їх Мойсей та Аарон за словом Господнім, як і заповів їм Господь. Ось ці були синами Левія за їхніми іменами: Ґедсон, Каат і Мерарі. А ось – імена синів Ґедсона за їхніми племенами: Ловені та Семей. І сини Каата за їхніми племенами: Амрам і Ісаар, Хеврон і Озіїл. І сини Мерарі за їхніми племенами: Моолі та Мусі. Це – племена левитів за їхніми родами по батьківській лінії. До Ґедсона належать плем’я Ловені й плем’я Семеї. Це – племена Ґедсона. Їхній перепис провели з врахуванням усіх представників чоловічої статі, віком від місяця і старше. Їхній перепис дав сім тисяч п’ятсот. Ці сини Ґедсона отаборяться за наметом, до моря (до заходу). Старійшина роду племені Ґедсона по батьківській лінії – Елісаф, син Лаїла. А обов’язки з нагляду синів Ґедсона в наметі свідчення – намет, його накриття і завіса для входу в намет свідчення, і завіси двору, і завіса входу двору, що є при наметі, та решта всього його обладнання. Від Каата пішли: плем’я амрамців, плем’я ісаарців, плем’я хевронців і плем’я озіїлців. Це – племена Каата. Кількість усіх представників чоловічої статі від місяця і старше – вісім тисяч шістсот; вони здійснюватимуть нагляд за святими речами. Племена синів Каата отаборяться на південно-західній стороні від намету. Старійшина роду племені Каата по батьківській лінії – Елісафан, син Озіїла. А їхні обов’язки з нагляду – це ковчег, стіл, світильник, жертовники і посуд/ обладнання святого місця – все, що потрібно для служіння, і покривало, і всі роботи, пов’язані з ними. А старійшина, що над старійшинами левитів – Елеазар, син священика Аарона; він поставлений здійснювати нагляд за тим, як слідкують за святими речами. Від Мерарі: плем’я Моолі й плем’я Мусі. Це племена Мерарі. Їхній перепис з врахуванням кожного представника чоловічої статі, від місяця і старше, – шість тисяч п’ятдесят. А старший роду племені Мерарі по батьківській лінії – Суріїл, син Авіхаїла. Вони отаборяться на тій стороні від намету, що до півночі. Нагляд, турбота синів Мерарі – це головки стовпів намету, його поперечки, його стовпи, його підставки, і все їхнє обладнання, і пов’язані з ними роботи, – і стовпи двору довкола, і їхні підставки, і кілки, і їхні шнури.

А ті, хто отаборився перед наметом свідчення, зі сходу, то Мойсей, Аарон і його сини, які здійснюватимуть нагляд за святинею – за наглядом ізраїльських синів. А сторонній, який доторкнеться , – помре. Повний перепис левитів, яких порахував Мойсей і Аарон за словом Господа, – за їхніми племенами, кожного представника чоловічої статі від місяця і старше, – двадцять дві тисячі. І промовив Господь до Мойсея, кажучи: Зроби перепис кожного первенця чоловічої статі з ізраїльських синів, від місяця і старше, і визнач їхню кількість поіменно. І візьми для Мене левитів замість усіх первенців ізраїльських синів. Я – Господь! І худобу левитів – замість усього первородного з-поміж худоби ізраїльських синів. І Мойсей, як і заповів Господь, зробив перепис усіх первенців між ізраїльськими синами. І було всіх первенців чоловічої статі, – їхня загальна кількість поіменно, від місяця і старше, – двадцять дві тисячі двісті сімдесят три. І промовив Господь до Мойсея, кажучи: Візьми левитів замість усіх первенців ізраїльських синів, а худобу левитів – замість їхньої худоби; тож левити будуть Моїми! Я – Господь! А як викуп за тих двохсот сімдесяти трьох, які є з первенців ізраїльських синів і які перевищують кількість левитів, візьми п’ять сиклів за кожного, – за священною дідрахмою візьми – двадцять оболів у сиклі; і даси гроші Ааронові та його синам – викуп за тих, які перевищують їхнє число. І Мойсей взяв гроші, як викуп за тих, які перевищують за кількістю левитів. Від первенців ізраїльських синів він узяв гроші: тисяча триста шістдесят п’ять сиклів – за священним сиклем. І за тих, які перевищували за кількістю левитів, Мойсей дав викуп Ааронові та його синам – за словом Господа, як і заповів Господь Мойсеєві.

Четверта книга Мойсея Числа,
Глава 3

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії