Читання 28 лютого

Читання дня

Євангеліє

І, вийшовши, Іісус ішов від храму; і підійшли учні Його, щоб показати Йому будівлі храму.

Іісус же сказав їм: чи бачите все це? Істинно кажу вам: не залишиться тут каменя на камені, все буде зруйновано.

Коли ж сидів Він на горі Єлеонській, то підійшли до Нього учні на самоті і спитали: скажи нам, коли це буде? і яка ознака Твого пришестя і кінця віку?

Іісус сказав їм у відповідь: бережіться, щоб хто не спокусив вас, бо багато прийдуть під іменем Моїм, і будуть казати: «я Христос», і багатьох спокусять.

Також почуєте про війни й воєнні чутки. Дивіться, не жахайтесь, бо належить усьому тому бути, але це ще не кінець; бо повстане народ на народ, і царство на царство; і будуть голод, мор і землетруси місцями; усе ж це – початок хвороб.

Тоді видаватимуть вас на муки і вбиватимуть вас; і вас зненавидять усі народи за ім’я Моє; і тоді багато хто спокуситься, і видаватимуть один одного, і зненавидять один одного; і багато лжепророків повстане і багатьох спокусять; і через збільшення беззаконня у багатьох охолоне любов; хто ж витерпить до кінця, той спасеться.

І буде проповідане це Євангеліє Царства по всьому світі, на свідчення усім народам; і тоді прийде кінець.

Отже, коли побачите мерзоту запустіння, провіщену пророком Даниїлом, яка стоїть на святому місці (хто читає, хай розуміє), тоді, хто буде в Іудеї, хай біжить у гори; і хто на покрівлі, той хай не сходить взяти що-небудь з дому свого; і хто на полі, той хай не вертається назад взяти одежу свою.

Горе ж вагітним і матерям-годувальницям у ті дні!

Моліться ж, щоб не трапилась втеча ваша зимою або в суботу, бо тоді буде велика скорбота, якої не було від початку світу донині, і не буде.

І якби не скоротились ті дні, то не спаслась би ніяка плоть; але заради вибраних скоротяться ті дні.

Тоді, якщо хто скаже вам: «ось, тут Христос», або «там», – не вірте.

Бо встануть лжехристи і лжепророки і покажуть великі знамення і чудеса, щоб звабити, якщо можливо, і вибраних.

Ось, Я наперед сказав вам.

Отже, коли скажуть вам: «ось, Він у пустині»,– не виходьте; «ось, Він у потайних кімнатах»,– не вірте; бо, як блискавка виходить зі сходу і видно її навіть до заходу, так буде пришестя Сина Людського; бо, де буде труп, там зберуться орли.

І раптом, після скорботи тих днів, сонце померкне, і місяць не дасть світла свого, і зірки спадуть з неба, і сили небесні захитаються; тоді з’явиться знамення Сина Людського на небі; і заплачуть всі племена земні і побачать Сина Людського, грядущого на хмарах небесних з силою і славою великою; і пошле Ангелів Своїх з трубою громогласною; і зберуть вибраних Його від чотирьох вітрів, від краю небес до краю їх.

Від смоковниці візьміть подобу: коли віття її стає вже м’яке і пускає листя, то знаєте, що близько літо; так, коли ви побачите все це, знайте, що близько, при дверях.

Істинно кажу вам: не перейде рід цей, як усе це буде; небо і земля перейдуть, але слова Мої не перейдуть.

Про день же той і годину ніхто не знає, ні Ангели небесні, а тільки Отець Мій один; але, як було у дні Ноя, так буде і в пришестя Сина Людського: бо, як у дні перед потопом їли, пили, женились і виходили заміж до того дня, як увійшов Ной у ковчег, і не думали, поки не прийшов потоп і не знищив усіх,– так буде і пришестя Сина Людського; тоді будуть двоє на полі: один візьметься, а другий залишиться; дві, що мелять на жорнах: одна береться, а друга залишається.

Отож пильнуйте, бо не знаєте, в який час Господь ваш прийде.

Але це ви знаєте, що, якби знав господар дому, о котрій сторожі прийде злодій, то пильнував би і не дав би підкопати дому свого.

Тому і ви будьте готові, бо в котру годину не думаєте, прийде Син Людський.

Хто ж вірний і розсудливий раб, якого господар його поставив над слугами своїми, щоб давати їм їжу вчасно?

Блаженний той раб, господар якого, прийшовши, знайде, що він робить так; істинно кажу вам, що над усім добром своїм поставить його.

Якщо ж раб той, будучи злим, скаже в серці своїм: не скоро прийде господар мій, і почне бити товаришів своїх і їсти й пити з п’яницями, – то прийде господар раба того в день, в який він не сподівається, і в годину, в яку не думає, і розітне його і визначить йому одну долю з лицемірами; там буде плач і скрегіт зубів.

 

Євангеліє від Матфея,
Глава 24

Апостол

Павел, з волі Божої Апостол Іісуса Христа, святим і вірним у Христі Іісусі, які перебувають у Єфесі:

благодать вам і мир від Бога Отця нашого і Господа Іісуса Христа.

Благословенний Бог і Отець Господа нашого Іісуса Христа, Котрий благословив нас у Христі всяким духовним благословінням у небесах,

бо Він вибрав нас у Ньому раніше створення світу, щоб ми були святі й непорочні перед Ним у любові,

наперед призначивши усиновити нас Собі через Іісуса Христа, за благоволінням Своєї волі,

на похвалу слави благодаті Своєї, якою Він облагодатствував нас в Улюбленому,

в Котрому ми маємо викуплення Кров’ю Його, прощення гріхів через багатство благодаті Його,

яку Він щедро дарував нам у всякій премудрості і розумінні,

відкривши нам таємницю волі Своєї, за Своїм благоволінням, яке Він раніше поклав у Ньому,

в установлення повноти часів, щоб усе небесне і земне з’єднати під главою Христом.

У Ньому ми і стали спадкоємцями, бувши для того наперед призначеними за визначенням Того, Хто все творить за радою волі Своєї,

щоб бути нам, які раніше уповали на Христа, на похвалу слави Його.

В Ньому і ви, почувши слово істини, благовістя вашого спасіння, та увірувавши в Нього, були відзначені обітованним Святим Духом,

14 Котрий є запорукою спадщини нашої для викуплення уділу Його, на похвалу слави Його.

Тому і я, почувши про вашу віру в Христа Іісуса і про любов до всіх святих,

безперестанно дякую за вас Богові, згадуючи вас в молитвах моїх,

щоб Бог Господа нашого Іісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа премудрості і одкровення для пізнання Його,

і просвітив очі серця вашого, щоб ви зрозуміли, в чому полягає надія покликання Його і яке багатство славної спадщини Його для святих,

і яка безмірна велич могутності Його в нас, віруючих по діянню превеликої сили Його,

якою Він діяв у Христі, воскресивши Його з мертвих і посадивши праворуч Себе на небесах,

вище від усякого Начальства і Влади, і Сили, і Господства, і всякого імені, названого не тільки в цьому віці, але і в майбутньому,

і все підкорив під ноги Йому, і поставив Його вище всього, главою Церкви,

яка є тіло Його, повнота Того, Хто наповнює все у всьому.

 

Послання до єфесян святого апостола Павла,
Глава 1

Старий Заповіт

У священиків-левитів, у цілого племені Левія, не буде частки чи спадщини разом з Ізраїлем. Їхня спадщина – Господні приношення, – вони житимуть з них. Спадщини ж серед його братів у нього не буде. Його спадщина – Сам Господь, як Він і сказав йому. Ось присуд священиків, – те, що належить їм від народу, від тих, хто приносить жертви, – чи то теля, чи то вівцю: лопатку, щелепи та шлунок вони повиннні віддати священикові. Також даси йому первоплоди збіжжя, вина й олії та первістки стриження овець. Адже Господь обрав його з усіх твоїх племен, щоб він стояв перед Господом, твоїм Богом, священнодіяв та благословляв Його Іменем – він та його сини, по всі дні. А якщо якийсь левит, як його душа забажає, прийде з одного з ваших міст з усіх земель ізраїльських синів, де він проживає, на місце, яке обере Господь, то нехай він священнодіє Іменем Господа, свого Бога, як і всі його брати левити, які стоять там перед Господом. Нехай він харчується виділеною часткою, окрім отриманого з продажу батьківського майна. Коли ти ввійдеш у землю, яку Господь, твій Бог, дає тобі, не вчись чинити гидоти, які чинять ті народи. Хай серед тебе не буде знайдено такого, хто очищає свого сина чи свою дочку вогнем, хто ворожить ворожіння, хто чарує, хто віщує, чаклуна, хто заклинає заклинання, черевомовця, хто гадає, хто викликає мертвих. Адже кожний, хто чинить ці речі, огидний для Господа, твого Бога. Через ці гидоти Господь, твій Бог, вигубить їх перед твоїм обличчям. Будь досконалим перед Господом, своїм Богом! Адже народи, які ти захоплюєш, слухаються чарувань та ворожінь, а тобі Господь, твій Бог, дав не це! Господь, твій Бог, поставить тобі Пророка з твоїх братів, як мене, – Його слухайтесь. Саме так, як ти просив у Господа, свого Бога, на Хориві, в день зібрання, кажучи: Хай ми більше не чуємо голосу Господа, нашого Бога, і більше не бачимо цього великого вогню, щоб ми не померли! І Господь сказав мені: Все, що вони сказали, – правильно. Я поставлю їм Пророка з їхніх братів, як тебе. Я вкладу Моє слово в Його уста, і Він говоритиме їм, як Я Йому велітиму. А людину, яка не послухається Його слів, – того, що пророк скаже від Мого Імені, – Я покараю. А пророк, який безбожно наважиться говорити від Мого Імені слово, яке Я не велів говорити, чи який говоритиме від імені інших богів, – такий пророк нехай помре. Якщо ж ти скажеш у своєму серці: Як нам впізнати слово, яке Господь не говорив? – то якщо пророк скаже щось від Імені Господа, і те слово не здійсниться і не збудеться, – то це є слово, якого Господь не говорив: це безбожно сказав той пророк, – не майте до нього пощади.

П’ята книга Мойсея
Второзаконня,
Глава 18

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії