Читання 20 лютого

Читання дня

Євангеліє

Коли минуло шість днів, Іісус взяв Петра, Якова та Іоанна, брата його, і вивів їх на високу гору одних, і преобразився перед ними: лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло.

І ось з’явилися їм Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ним.

При цьому Петро сказав Іісусові: Господи! добре нам тут бути; коли хочеш, зробимо тут три намети: Тобі один, Мойсеєві один, і один Іллі.

Коли він ще говорив це, хмара світла осінила їх, і ось, голос з хмари говорить: Цей є Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління; Його слухайте.

І, почувши, учні впали ниць і дуже злякались.

Але Іісус підійшов, доторкнувся до них і сказав: встаньте і не бійтеся.

Звівши ж очі свої, вони нікого не побачили, крім одного Іісуса.

І коли вони сходили з гори, Іісус наказав їм: нікому не говоріть про це видіння, доки Син Людський не воскресне з мертвих.

І спитали Його учні Його: чому ж книжники говорять, що Іллі належить прийти раніше?

Іісус сказав їм у відповідь: так, Ілля має прийти раніше і все приготувати; але кажу вам, що Ілля вже прийшов і його не впізнали, а обійшлися з ним, як хотіли; так і Син Людський постраждає від них.

Тоді учні зрозуміли, що Він говорив їм про Іоанна Хрестителя.

Коли вони прийшли до народу, то підійшов до Нього чоловік і, ставши перед Ним на коліна, сказав: Господи! помилуй сина мого; він у час нового місяця біснується і тяжко страждає, бо часто кидається у вогонь і часто у воду; я приводив його до учнів Твоїх, та вони не змогли зцілити його.

Іісус же, відповідаючи, сказав: о, роде невірний і розбещений! доки буду з вами? доки терпітиму вас? приведіть його до Мене сюди.

І заборонив йому Іісус, і біс вийшов з нього; і отрок видужав у ту ж мить.

Тоді учні, підійшовши до Іісуса на самоті, сказали: чому ми не змогли вигнати його?

Іісус же сказав їм: через невір’я ваше; бо істинно кажу вам: якщо ви матимете віру з гірчичне зерно і скажете горі цій: «перейди звідси туди», і вона перейде; і не буде нічого неможливого для вас; цей же рід виганяється тільки молитвою і постом.

Під час перебування їх у Галілеї, Іісус сказав їм: Син Людський буде виданий в руки людські, і вб’ють Його, і на третій день воскресне. І вони дуже засмутилися.

Коли ж вони прийшли до Капернаума, то підійшли до Петра збирачі дідрахм* і сказали: чи не дасть Учитель ваш дідрахми?

Він говорить: так. І коли увійшов він у дім, то Іісус, випередивши його, сказав: як тобі здається, Симоне? царі земні з кого беруть мито або податки: зі своїх синів, чи з чужих?

Петро говорить Йому: з чужих. Іісус сказав йому: отож сини вільні; але, щоб нам не спокусити їх, піди до моря, закинь вудку, і першу спійману рибу візьми, відкрий їй рота і знайдеш статир**; візьми його і віддай їм за Мене і за себе.

 

Євангеліє від Матфея,
Глава 17

Апостол

Третій раз уже іду до вас. При устах двох або трьох свідків буде тверде всяке слово.

Я попереджав і попереджаю, мовби перебуваючи у вас вдруге, і тепер, будучи відсутнім, пишу тим, які раніше согрішили, та всім іншим, що коли знов прийду, не пощаджу.

Ви шукаєте доказу того, чи говорить в мені Христос: Він не безсильний для вас, але сильний у вас.

Бо, хоч Він і розп’ятий у немочі, але живий силою Божою; і ми також, хоч немічні в Ньому, але будемо живі з Ним силою Божою у вас.

Випробовуйте самих себе, чи у вірі ви; самих себе досліджуйте. Чи ви не знаєте самих себе, що Іісус Христос у вас? Хіба тільки ви не те, чим повинні бути.

Про нас же, надіюсь, дізнаєтесь, що ми те, чим бути повинні.

Молимо Бога, щоб ви не чинили ніякого зла, не для того, щоб нам показатися, чим повинні бути; але щоб ви робили добро, хоч би ми здавалися і не тими, ким повинні бути.

Бо ми не сильні проти істини, а сильні за істину.

Ми радіємо, коли ми немічні, а ви сильні, за це ми і молимось, за вашу досконалість.

Для того я й пишу це у відсутності, щоб у присутності не вжити суворості за владою, даною мені Господом до творення, а не до розорення.

А втім, браття, радуйтесь, удосконалюйтесь, утішайтесь, будьте однодумні, мирні,– і Бог любові й миру буде з вами.

Вітайте один одного цілуванням святим. Вітають вас усі святі!

Благодать Господа нашого Іісуса Христа, і любов Бога Отця і єднання Святого Духа з усіма вами. Амінь.

 

Друге послання до корінфян святого апостола Павла,
Глава 13

Старий Заповіт

Того часу Господь сказав мені: Витеши собі дві кам’яні скрижалі, такі, як і попередні, й піднімися до Мене на гору. Виготов собі теж дерев’яний ковчег. А Я напишу на тих скрижалях слова, що були на попередніх скрижалях, які ти розбив, і ти покладеш їх у ковчег. Тож я виготовив ковчег із гнилостійкого дерева, витесав дві кам’яні скрижалі, такі, як і попередні, та піднявся на гору з двома скрижалями у своїх руках. І Він написав на скрижалях, як було написано раніше, – десять слів, які Господь оголосив вам на горі з-посеред вогню. І Господь дав їх мені. Тоді я повернувся, зійшов з гори й поклав скрижалі в ковчег, який виготовив раніше; і вони були там, як Господь мені звелів. Тоді ізраїльські сини вирушили з Верота синів Якима до Місадая. Там помер Аарон і був там похований, а замість нього священиком став його син Елеазар. Звідти вони вирушили до Ґадґада, а з Ґадґада до Єтевати, землі водного потоку. Того часу Господь відділив плем’я Левія, щоб левити носили ковчег Господнього завіту, стояли перед Господом, священнодіяли та приносили молитви Його Імені, як це і є аж до цього дня. Тому в левитів немає частки чи спадщини серед їхніх братів. Сам Господь – його спадщина, як Він і сказав йому. Я перебував на горі сорок днів та сорок ночей, – і Господь вислухав мене й цього разу, і Господь більше не хотів вас вигубляти. Тоді Господь сказав мені: Іди, рушай на чолі цього народу, й нехай вони ввійдуть та заволодіють землею, яку Я поклявся їхнім батькам дати їм. А тепер, Ізраїлю, що Господь, твій Бог, вимагає від тебе, як не те, щоб ти боявся Господа, свого Бога, ходив усіма Його дорогами, любив Його, служив Господу, своєму Богові, з усього свого серця і з усієї своєї душі та дотримувався заповідей Господа, свого Бога, і Його постанов, які я тобі сьогодні заповідаю, щоб тобі було добре? Ось небо й небеса небес, земля та все, що на ній, належать Господу, твоєму Богові. Однак Господь уподобав лише твоїх батьків, щоб їх любити, і з усіх народів обрав вас, їхніх нащадків після них, як це і є цього дня. Обріжте ж своє твердосердя і більше не будьте тугошиїми. Адже Господь, ваш Бог, – Бог богів і Владика владик, великий, сильний і страшний Бог, Який не зважає на особу, ані не бере подарунку, Який чинить суд захожому, сироті та вдові й любить захожого, щоб дати йому хліб та одяг. Тож і ви любіть захожого, адже й ви були захожими в Єгипетській землі. Бійся Господа, свого Бога, Йому служи, Його тримайся і Його Ім’ям клянися. Він – твоя похвала і Він – твій Бог, Який здійснив посеред тебе ці великі й славні речі, які бачили твої очі. Твої батьки прийшли в Єгипет в кількості сімдесяти душ; сьогодні ж Господь, твій Бог, вчинив тебе у кількості як небесні зорі!

П’ята книга Мойсея
Второзаконня,
Глава 10

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії