Читання 10 листопада

Читання дня

Євангеліє

І припливли в землю Гадаринську, що навпроти Галілеї.

Коли ж Він вийшов на берег, зустрів Його один чоловік з міста, одержимий бісами з давнього часу, і в одяг не вдягався, і в домі не жив, а в гробах.

Побачивши Іісуса, він закричав, упав перед Ним і гучним голосом сказав: що Тобі до мене, Іісусе, Сину Бога Всевишнього? благаю Тебе, не муч мене!

Бо Іісус звелів нечистому духові вийти з цього чоловіка, тому що він довгий час мучив його; і в’язали його ланцюгами залізними і кайданами, і стерегли його, але він розривав ланцюги і гнав його біс у пустиню.

Іісус запитав його: як твоє ім’я? Він сказав: легіон, бо багато бісів увійшло в нього.

І вони просили Іісуса, щоб не повелів їм іти в безодню.

Тут же на горі паслося велике стадо свиней: і біси просили Його, щоб дозволив їм увійти в них. І дозволив їм.

Біси, вийшовши з чоловіка, увійшли в свиней, і кинулося стадо з кручі в озеро і потонуло.

Пастухи, побачивши, що сталося, побігли і розказали в місті і по селах.

І вийшли побачити, що сталось; і, прийшовши до Іісуса, знайшли чоловіка, з якого вийшли біси, одягненого і при своєму розумі, котрий сидів біля ніг Іісусових, і вжахнулись.

А ті, що бачили, розповіли їм, як зцілився біснуватий.

І весь народ краю Гадаринського просив Його відійти від них, бо їх охопив великий страх. Він увійшов у човен і вернувся.

Чоловік же, з котрого вийшли біси, благав Його, щоб бути з Ним. Але Іісус відпустив його, сказавши:

вернись у дім твій і розкажи, що сотворив тобі Бог. Він пішов і проповідував по всьому місту, що сотворив йому Іісус.

Євангеліє від Луки,
Глава 8, вірші 26-39

Апостол

Однак, коли ж дізналися, що людина оправдується не ділами закону, а тільки вірою в Іісуса Христа, і ми увірували в Христа Іісуса, щоб виправдатися вірою в Христа, а не ділами закону; бо ділами закону не виправдається ніяка плоть.

Якщо ж, шукаючи виправдання у Христі, ми і самі виявилися грішниками, то невже Христос є служитель гріха? Аж ніяк!

Бо якщо я знову будую те, що зруйнував, то сам себе роблю злочинцем.

Законом я вмер для закону, щоб жити для Бога. Я співрозп’явся Христові,

і вже не я живу, а живе в мені Христос. А що нині живу в плоті, то вірою живу в Сина Божого, Котрий полюбив мене і віддав Себе за мене.

 

Послання до галатів святого апостола Павла,
Глава 2, вірші 16-20

Старий Заповіт

І сказав Господь Мойсеєві: Ще одну кару наведу на фараона та на Єгипет, і після цього відпустить вас звідси. Коли ж буде відпускати вас – то силоміць з усім виганятимеf вас. Тому таємно скажи на вухо людям, нехай кожний попросить у сусіда, а жінка – в сусідки, срібні та золоті речі і одяг. І Господь дав милість Своєму народові перед єгиптянами, – і вони дали їм. А чоловік Мойсей став дуже великим перед єгиптянами, перед фараоном і перед усіма його слугами. І сказав Мойсей: Так говорить Господь! Опівночі Я перейду через Єгипет, і помре кожний первісток у Єгипетській землі – від первістка фараона, який сидить на престолі, до первістка служниці, котра є при жорнах, і до первістка з усієї худоби! І буде велике голосіння на всій Єгипетській землі – таке, якого ще не було і яке більше не повторится. А між усіма синами Ізраїля не дзявкне і пес своїм язиком, – від людини до тварини, – щоб ти побачив, яку дивовижну різницю зробить Господь між єгиптянами та Ізраїлем! І прийдуть усі ці твої слуги до мене, і поклоняться мені, кажучи: Вийди ти, і весь твій народ, для якого ти є ватажком. І після цього я вийду! І в гніві Мойсей вийшов від фараона. А Господь сказав Мойсеєві: Фараон не послухає вас, щоб Я зробив багато ознак й чудес у Єгипетській землі. І Мойсей з Аароном учинили всі ці ознаки й чудеса в Єгипетській землі перед фараоном. Та Господь зробив непоступливим серце фараон, і той не забажав відпустити Ізраїльських синів з Єгипетської землі.

Вихід,
Глава 11.

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії