Читання 11 червня

Читання дня

Євангеліє

І, вийшовши, Іісус ішов від храму; і підійшли учні Його, щоб показати Йому будівлі храму.

Іісус же сказав їм: чи бачите все це? Істинно кажу вам: не залишиться тут каменя на камені, все буде зруйновано.

Коли ж сидів Він на горі Єлеонській, то підійшли до Нього учні на самоті і спитали: скажи нам, коли це буде? і яка ознака Твого пришестя і кінця віку?

Іісус сказав їм у відповідь: бережіться, щоб хто не спокусив вас, бо багато прийдуть під іменем Моїм, і будуть казати: «я Христос», і багатьох спокусять.

Також почуєте про війни й воєнні чутки. Дивіться, не жахайтесь, бо належить усьому тому бути, але це ще не кінець; бо повстане народ на народ, і царство на царство; і будуть голод, мор і землетруси місцями; усе ж це – початок хвороб.

Тоді видаватимуть вас на муки і вбиватимуть вас; і вас зненавидять усі народи за ім’я Моє; і тоді багато хто спокуситься, і видаватимуть один одного, і зненавидять один одного; і багато лжепророків повстане і багатьох спокусять; і через збільшення беззаконня у багатьох охолоне любов; хто ж витерпить до кінця, той спасеться.

І буде проповідане це Євангеліє Царства по всьому світі, на свідчення усім народам; і тоді прийде кінець.

Отже, коли побачите мерзоту запустіння, провіщену пророком Даниїлом, яка стоїть на святому місці (хто читає, хай розуміє), тоді, хто буде в Іудеї, хай біжить у гори; і хто на покрівлі, той хай не сходить взяти що-небудь з дому свого; і хто на полі, той хай не вертається назад взяти одежу свою.

Горе ж вагітним і матерям-годувальницям у ті дні!

Моліться ж, щоб не трапилась втеча ваша зимою або в суботу, бо тоді буде велика скорбота, якої не було від початку світу донині, і не буде.

І якби не скоротились ті дні, то не спаслась би ніяка плоть; але заради вибраних скоротяться ті дні.

Тоді, якщо хто скаже вам: «ось, тут Христос», або «там», – не вірте.

Бо встануть лжехристи і лжепророки і покажуть великі знамення і чудеса, щоб звабити, якщо можливо, і вибраних.

Ось, Я наперед сказав вам.

Отже, коли скажуть вам: «ось, Він у пустині»,– не виходьте; «ось, Він у потайних кімнатах»,– не вірте; бо, як блискавка виходить зі сходу і видно її навіть до заходу, так буде пришестя Сина Людського; бо, де буде труп, там зберуться орли.

І раптом, після скорботи тих днів, сонце померкне, і місяць не дасть світла свого, і зірки спадуть з неба, і сили небесні захитаються; тоді з’явиться знамення Сина Людського на небі; і заплачуть всі племена земні і побачать Сина Людського, грядущого на хмарах небесних з силою і славою великою; і пошле Ангелів Своїх з трубою громогласною; і зберуть вибраних Його від чотирьох вітрів, від краю небес до краю їх.

Від смоковниці візьміть подобу: коли віття її стає вже м’яке і пускає листя, то знаєте, що близько літо; так, коли ви побачите все це, знайте, що близько, при дверях.

Істинно кажу вам: не перейде рід цей, як усе це буде; небо і земля перейдуть, але слова Мої не перейдуть.

Про день же той і годину ніхто не знає, ні Ангели небесні, а тільки Отець Мій один; але, як було у дні Ноя, так буде і в пришестя Сина Людського: бо, як у дні перед потопом їли, пили, женились і виходили заміж до того дня, як увійшов Ной у ковчег, і не думали, поки не прийшов потоп і не знищив усіх,– так буде і пришестя Сина Людського; тоді будуть двоє на полі: один візьметься, а другий залишиться; дві, що мелять на жорнах: одна береться, а друга залишається.

Отож пильнуйте, бо не знаєте, в який час Господь ваш прийде.

Але це ви знаєте, що, якби знав господар дому, о котрій сторожі прийде злодій, то пильнував би і не дав би підкопати дому свого.

Тому і ви будьте готові, бо в котру годину не думаєте, прийде Син Людський.

Хто ж вірний і розсудливий раб, якого господар його поставив над слугами своїми, щоб давати їм їжу вчасно?

Блаженний той раб, господар якого, прийшовши, знайде, що він робить так; істинно кажу вам, що над усім добром своїм поставить його.

Якщо ж раб той, будучи злим, скаже в серці своїм: не скоро прийде господар мій, і почне бити товаришів своїх і їсти й пити з п’яницями, – то прийде господар раба того в день, в який він не сподівається, і в годину, в яку не думає, і розітне його і визначить йому одну долю з лицемірами; там буде плач і скрегіт зубів.

 

Євангеліє від Матфея,
Глава  24

Апостол

Старець – вибраній господині і дітям її, яких я по істині люблю, і не тільки я, а і всі, що пізнали істину,

заради істини, що перебуває в нас і буде з нами повік.

Хай буде з вами благодать, милість, мир від Бога Отця і від Господа Іісуса Христа, Сина Отчого, в істині і любові.

Я дуже зрадів, що знайшов між дітьми твоїми таких, що ходять в істині, як ми прийняли заповідь від Отця.

І нині прошу тебе, господине, не як нову заповідь пропоную тобі, а як ту, що ми маємо від початку, щоб ми любили один одного.

Любов же полягає в тому, щоб ми жили за Його заповідями. Це та заповідь, яку ви чули від початку, щоб жили згідно з нею.

Бо багато тих, хто вводить в оману, увійшло в світ; вони не сповідують Іісуса Христа, Котрий прийшов у плоті: така людина є спокусник і антихрист.

Пильнуйте себе, щоб нам не загубити того, над чим ми трудились, але щоб отримати повну нагороду.

Кожен, хто переступає вчення Христове і не перебуває в ньому, не має Бога; хто перебуває у вченні Христовому, має і Отця і Сина.

 Хто приходить до вас і не приносить цього вчення, того не приймайте в дім і не вітайте його.

Бо той, хто його вітає, бере участь у злих ділах його.

Багато маю написати вам, але не хочу на папері чорнилами, а надіюсь прийти до вас і говорити устами до уст, щоб радість ваша була повна.

Вітають тебе діти сестри твоєї вибраної. Амінь.

 

Друге соборне послання святого апостола Іоанна Богослова,
Глава 1

Старий Заповіт

Усе золото, використане для справи, для кожного святого виробу, було золотом особливих пожертв – двадцять дев’ять талантів і сімсот тридцять сиклів, згідно зі священним сиклем. І срібло – окремий дар від переписаних чоловіків з громади – в сто талантів і тисяча сімсот сімдесят п’ять сиклів, – з кожного, хто приходив на перепис від двадцяти років і старше – до шестисот трьох тисяч п’ятсот п’ятдесяти чоловік – одна драхма на особу, а згідно зі священним сиклем – півсикля. Сто талантів срібла було для відливання головок стовпів намету і головок стовпів завіси: сто головок із ста талантів – талант на головку. А з тисячі сімсот сімдесяти п’яти сиклів зробили гачки для стовпів. І він позолотив їхні головки, і прикрасив їх. А мідь окремого дару – сімдесят талантів і дві тисячі п’ятсот сиклів. Він зробив з неї підставки для входу в намет свідчення, підставки для навколишнього двору, підставки для входу в двір, кілки для намету та кілки для навколишнього двору, і мідну приставку/ додаткове пристосування для жертовника, і все обладнання для жертовника, і все приладдя для намету свідчення. І зробили сини Ізраїля так, як заповів Господь Мойсеєві, – так вони і зробили. А з решти золота окремого дару зробили посуд, щоб використовувати його в служінні перед Господом. А з решти синього сукна, пурпуру і кармазину зробили Ааронові одяг для служіння, щоб він служив у ньому у святині. І принесли одяг до Мойсея, а також намет, посуд, підставки, бруси і стовпи, ковчег свідчення і підпори/ жердини для нього, жертовник і все його обладнання, олію помазання та суміш для кадіння, чистий світильник і його лампади, світильнички для палення і олію для освітлення; стіл покладання, весь посуд для нього і хліби покладання, одяг для святині, що для Аарона, і одяг для його синів для служіння, завіси для двору, стовпи і підставки для них, завіси входу в намет і входу в двір, весь посуд для намету і все його приладдя/ обладнання, і шкури – червоні шкури баранів, сині покривала зі шкур і решту покривал, і кілки, і все приладдя/ обладнання, необхідне для /функціонування /роботи /служіння-МТ намету свідчення. Те, що заповів Господь Мойсеєві, те й зробили сини Ізраїля – все, що треба було зробити. І побачив Мойсей усі виконані роботи, і зробили їх так, як заповів Господь Мойсеєві, – саме так їх і зробили. І Мойсей поблагословив їх.

Вихід,
Глава 39

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії