Читання 21 грудня

Читання дня

Євангеліє

У той час деякі прийшли і розповіли Йому про галілеян, кров яких Пілат змішав з жертвами їхніми.

Іісус сказав їм на це: чи думаєте ви, що ці галілеяни були грішніші за всіх галілеян, що так постраждали?

Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете.

Або думаєте, що ті вісімнадцять, на яких упала башта Сілоамська і побила їх, були винні більше за всіх, що живуть в Ієрусалимі?

Ні, кажу вам; але, якщо не покаєтесь, усі так само загинете.

І сказав цю притчу: один чоловік мав у своєму винограднику посаджену смоковницю, і прийшов шукати плоду на ній і не знайшов;

і сказав виноградареві: ось, третій рік я приходжу шукати плоду на цій смоковниці і не знаходжу; зрубай її: навіщо вона і землю займає?

Але він сказав йому у відповідь: господарю! залиш її і на цей рік, поки я обкопаю її і обкладу гноєм,–

чи не дасть плоду; а якщо ні, наступного року зрубаєш її.

В одній із синагог Він учив у суботу.

Там була жінка, що мала духа немочі років вісімнадцять: вона була скорчена і ніяк не могла випрямитись.

Іісус, побачивши її, покликав і сказав їй: жінко! ти визволена від твоєї недуги.

І поклав на неї руки; і вона зараз же випрямилась і почала славити Бога.

При цьому начальник синагоги, обурюючись, що Іісус зцілив її в суботу, сказав народові: є шість днів, в які дозволено робити; в ті і приходьте зцілятися, а не в день суботній.

Господь сказав йому у відповідь: лицеміре! чи не відв’язує кожний з вас у суботу вола свого або осла від ясел, і не веде напувати?

А цю дочку Авраамову, яку зв’язав сатана ось уже вісімнадцять років, чи не належало визволити від цих пут у день суботній?

І коли Він говорив це, усі, хто противився Йому, засоромились; і весь народ радів за всі славні діла Його.

Він же сказав: до чого подібне Царство Боже? і до чого уподібню його?

Воно подібне до зерна гірчичного, яке чоловік взяв і посадив у своєму саду; і виросло, і стало великим деревом, і птахи небесні ховались у гілках його.

Ще сказав: до чого уподібню Царство Боже?

Воно подібне до закваски, яку жінка, взявши, поклала в три міри борошна, аж доки не вкисло все.

І проходив через міста і села, і вчив, прямуючи до Ієрусалима.

Один чоловік сказав Йому: Господи! невже мало тих, що спасаються? а Він сказав їм:

подвизайтеся увійти через вузькі ворота, бо, кажу вам, багато буде таких, які намагатимуться увійти, і не зможуть.

Коли господар дому встане і зачинить двері, тоді ви, стоячи надворі, почнете стукати у двері і говорити: Господи! Господи! відчини нам; а Він скаже вам у відповідь: не знаю вас, звідки ви.

Тоді почнете говорити: ми їли і пили перед Тобою, і на вулицях наших Ти вчив.

А Він скаже: говорю вам: не знаю вас, звідки ви; відійдіть від Мене всі, хто чинить неправду.

Там буде плач і скрегіт зубів, коли побачите Авраама, Ісаака і Якова і всіх пророків у Царстві Божому, а себе вигнаними геть.

І прийдуть від сходу і заходу, від півночі й від півдня, і возляжуть у Царстві Божому.

І ось, є останні, що будуть першими, і є перші, що будуть останніми.

У той день прийшли деякі з фарисеїв і сказали Йому: вийди і піди звідси, бо Ірод хоче Тебе вбити.

І сказав їм: підіть і скажіть отій лисиці: ось, виганяю бісів і зціляю сьогодні і завтра, і на третій день закінчу;

а втім, Мені треба ходити сьогодні, завтра і в наступний день, бо не буває, щоб пророк загинув поза Ієрусалимом.

Ієрусалиме! Ієрусалиме! що вбивав пророків і камінням побивав посланих до тебе! скільки разів хотів Я зібрати дітей твоїх, як пташка пташенят своїх під крила, і ви не захотіли!

Ось, залишається вам дім ваш пустий. Кажу ж вам, що ви не побачите Мене, доки не прийде час, коли скажете: благословен Грядущий в ім’я Господнє!

 

Євангеліє від Луки,
Глава 13

Апостол

Улюблені! не всякому духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, бо багато лжепророків з’явилось у світі.

Духа Божого і духа заблудження впізнавайте так: всякий дух, що сповідує Іісуса Христа, Котрий прийшов у плоті, є від Бога;

а всякий дух, що не сповідує Іісуса Христа, Котрий прийшов у плоті, не є від Бога, але це дух антихриста, про якого ви чули, що він прийде і тепер вже є у світі.

Діти! ви від Бога, і перемогли їх; бо Той, Хто у вас, більший того, хто у світі.

Вони від світу, тому і говорять, як у світі, і світ слухає їх.

Ми від Бога; той, хто знає Бога, слухає нас; хто не від Бога, той не слухає нас. З цього пізнаємо духа істини і духа заблудження.

Улюблені! будемо любити один одного, бо любов від Бога, і кожен, хто любить, народжений від Бога і знає Бога.

Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов.

Любов Божа до нас відкрилась у тому, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми отримали життя через Нього.

У тому любов, що не ми полюбили Бога, а Він полюбив нас і послав Сина Свого на умилостивлення за гріхи наші.

Улюблені! якщо так полюбив нас Бог, то і ми повинні любити один одного.

Бога ніхто ніколи не бачив. Якщо ми любимо один одного, то Бог в нас перебуває, і досконала Його любов є в нас.

Що ми перебуваємо в Ньому і Він у нас, пізнаємо з того, що Він дав нам від Духа Свого.

І ми бачили і свідчимо, що Отець послав Сина Спасителем світу.

Хто сповідує, що Іісус є Син Божий, в тому перебуває Бог, і він у Бозі.

І ми пізнали любов, що має до нас Бог, і увірували в неї. Бог є любов, і той, хто перебуває в любові, перебуває в Бозі, і Бог у ньому.

Любов досягає в нас такої досконалості, що ми маємо дерзновіння в день суду, бо робимо в цьому світі, як Він.

У любові нема страху, а досконала любов проганяє страх, бо страх має муку. Той, хто боїться, недосконалий у любові.

Будемо любити Його, бо Він раніше полюбив нас.

Хто каже: я люблю Бога, а брата свого ненавидить, той говорить неправду; бо той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Котрого не бачить?

І ми маємо від Нього таку заповідь, щоб той, хто любить Бога, любив і брата свого.

 

Перше соборне послання святого апостола Іоанна Богослова,
Глава 4

Старий Заповіт

Господь промовив до Мойсея, кажучи: Промов до ізраїльських синів та скажи їм: Жінка, яка завагітніє й народить хлопчика, буде сім днів нечистою – буде нечистою як у дні відлучення її місячних. А восьмого дня нехай обріже його крайню плоть. Відтак нехай перечекає ще тридцять три дні в нечистому крововиділенні; хай не доторкається ні до чого святого і не входить до святині, доки не завершаться дні її очищення. Якщо ж вона народить дівчинку, то буде двічі по сім днів нечистою, як в час місячних; відтак нехай перечекає ще шістдесят шість днів в нечистому крововиділенні. А коли завершаться дні її очищення за сина чи за дочку, нехай вона принесе до священика, до входу в намет свідчення, безвадне однолітнє ягня на всепалення та голубеня або горлицю на жертву за гріх. І нехай священик принесе його перед Господом, і звершить за неї викуплення, – й очистить її від її крововиділення. Такий закон про жінку, яка народить хлопчика або дівчинку. Якщо ж її рука не знайде достатнього для ягняти, то нехай вона візьме дві горлиці або двох голубенят: одне – на всепалення, а друге – на жертву за гріх. І нехай священик звершить за неї викуплення, – й вона стане чистою

 

Третя книга Мойсея
Левітів,
Глава 12

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії