Успішний приклад політичної освіти в Україні — серіал «Слуга народу» — Георгій Коваленко на круглому столі Центру Разумкова

Ректор Відкритого православного університету Святої Софії Премудрості Георгій Коваленко взяв участь у роботі круглого столу: “Політична освіта в Україні: сучасний стан і перспективи удосконалення”, який відбувся 18 грудня 2019 року.

«Несподівано для себе отримав запрошення до участі в круглому столі Разумков Центр “Політична освіта в Україні”», — написав у ФБ Георгій Коваленко. — «Це була плідна і насичена інформацією і сенсами презентація і дискусія майже на чотири години. Я спробував спровокувати і вивести обговорення в медійне сьогодення.

З виступу о. Георгія Коваленка на круглому столі

Почну з того, про що я не почув на круглому столі. У нас є дуже успішний приклад політичної освіти в Україні. Це серіал «Слуга народу». Серед запитань до виборців мало б бути: «Чи дивилися ви серіал “Слуга народу”»? І потім: «Чи голосували ви?» Те саме запитання треба було поставити експертному середовищу. І ви отримали б: «Не дивилися». Наступне: «Звідки ви отримуєте інформацію?» — «З телебачення». Тепер запитаємо експертне середовище: «Чи дивитесь ви телебачення?..»

Якщо говорити про серіал, то це дійсно серйозно. Тому що сьогодні це реальний інструмент і політичної освіти, і впливу. Напевно, це тема для досліджень, наукових конференцій — яку насправді політичну освіту отримали наші громадяни і яким чином вони вже сформовані. Вони і сьогоднішня політична еліта.

Такі форми політичної освіти, як комерційно успішні, глядацько успішні медійні проекти — це дуже важлива річ. Подивіться на світ: всі дивляться «Black mirror», «Years and Years», «The Great Hack», «Brexit» тощо. Насправді ми маємо у світі певну культуру політичних серіалів, які про недалеке минуле, про сьогодення (майже в документальному форматі) і про недалеке майбутнє і тенденції в політичному і суспільному житті.

Кілька років тому ми (Відкритий православний університет — ред.) робили спільний проект з богословським факультетом Мюнстера — одним з найбільших університетів Німеччини. Був круглий стіл «Церква і політика». Професор Томас Бремер, який був нашим партнером, перед початком обговорення сказав: «Послухайте уважно, це дуже важливо. Коли ми говоримо про церкву і політику, в Німеччині розуміють одне, а в Україні — інше. Якщо в Німеччині ти християнин — ти будеш брати участь у політичному житті. Бо це служіння, це чесноти, ти маєш бути чистим і тому донька пастора може бути канцлером. А в Україні в релігійному середовищі політика вважається чимось брудним, нібито ми в це не втручаємося, цим не займаємося…»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Наші в Мюнстері: на міжнародному релігієзнавчому семінарі Україну представить молодь з ВПУ

Церква та імперія (презентація книги Томаса Бремера)

Повністю виступ ректора ВПУ Георгія Коваленка та відео з круглого столу дивіться тут.

З 1 год. 47 хв.

За матеріалами ФБ-сторінки Георгія Коваленка та YouTube-каналу Центру Разумкова

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *