Читання 18 грудня

Читання дня

Євангеліє

Після того вибрав Господь і інших сімдесят учнів і послав їх по двоє перед лицем Своїм у кожне місто і місце, куди Сам хотів іти,

і сказав їм: жниво велике, а женців мало; тож благайте Господаря жнив, щоб вислав женців на жнива Свої.

Ідіть! Я посилаю вас, як ягнят між вовків.

Не беріть ні мішка, ні торби, ні взуття, і нікого в дорозі не вітайте.

В який дім увійдете, спочатку кажіть: мир дому цьому;

і якщо буде там син миру, то спочине на ньому мир ваш, а коли ні, то до вас повернеться.

В тому домі залишайтесь, їжте і пийте те, що в них є, бо працюючий вартий нагороди за труди свої; не переходьте з дому в дім.

І коли в яке місто прийдете і приймуть вас, їжте, що вам подадуть,

і зціляйте недужих, що знаходяться в ньому, і кажіть їм: наблизилось до вас Царство Боже.

Якщо ж прийдете в якесь місто і не приймуть вас, то, вийшовши на вулицю, скажіть:

і порох, що прилип до нас з вашого міста, обтрушуємо вам; а проте знайте, що наблизилось до вас Царство Боже.

Кажу ж вам, що Содому в день той відрадніше буде, ніж місту тому.

Горе тобі, Хоразине! горе тобі, Віфсаїдо! бо якби у Тирі та Сидоні сталися ті чудеса, які були у вас, то давно б вони, сидячи у веретищі й попелі, покаялися;

але і Тиру і Сидону відрадніше буде на суді, ніж вам.

І ти, Капернауме, що піднісся до неба, до пекла зійдеш.

Хто слухає вас, той Мене слухає, і хто відвертається вас, той Мене відвертається, а хто відвертається Мене, той відвертається Того, Хто послав Мене.

Сімдесят учнів повернулися з радістю і говорили: Господи! і біси коряться нам в ім’я Твоє.

Він же сказав їм: Я бачив сатану, що, як блискавка, впав з неба;

ось, даю вам владу наступати на змій та скорпіонів і на всяку силу вражу; і ніщо не пошкодить вам;

однак тому не радійте, що духи вам коряться, а радійте тому, що імена ваші написані на небесах.

У той час зрадів духом Іісус і сказав: славлю Тебе, Отче, Господи неба і землі, що Ти утаїв це від мудрих та розумних, і відкрив те дітям. Так, Отче! Бо таке було Твоє благовоління.

І, звернувшись до учнів, сказав: усе передав Мені Отець Мій; і ніхто не знає, хто є Син, тільки Отець, і хто є Отець, не знає ніхто, крім Сина і того, кому Син хоче відкрити.

І, звернувшись до учнів, сказав їм окремо: блаженні очі, які бачать те, що ви бачите!

бо кажу вам, багато пророків і царів бажали бачити те, що ви бачите, і не бачили, і чути, що ви чуєте, і не чули.

І ось, один законник встав і, спокушаючи Його, сказав: Учителю! що зробити мені, щоб успадкувати життя вічне?

Він же сказав йому: в законі що написано? як читаєш?

Він сказав у відповідь: возлюби Господа Бога твого усім серцем твоїм, і усією душею твоєю, та усією силою твоєю, і всім розумом твоїм, і ближнього твого, як самого себе.

Іісус сказав йому: правильно ти відповідав; так роби і будеш жити.

Він же, бажаючи виправдати себе, сказав Іісусові: а хто мій ближній?

На це Іісус сказав: один чоловік ішов з Ієрусалима до Ієрихона і потрапив до рук розбійників, котрі зняли з нього одежу, поранили його і пішли, залишивши його ледве живого.

Трапилось одному священникові йти тією дорогою і, побачивши його, пройшов мимо.

Так само і левіт, що був на тому місці, підійшов, подивився і пройшов мимо.

Якийсь же самарянин, проїжджаючи, натрапив на нього і, побачивши його, змилосердився

і, підійшовши, перев’язав йому рани, поливаючи оливою і вином; і, посадивши його на свого осла, привіз його до гостиниці і потурбувався про нього;

а на другий день, від’їжджаючи, вийняв два динарія, дав власникові гостиниці і сказав йому: потурбуйся про нього; і якщо витратиш на нього більше, я, повертаючись, віддам тобі.

Отже, хто з тих трьох, здається тобі, був ближній для того, що потрапив до рук розбійників?

Він сказав: той, що змилосердився над ним. Тоді Іісус сказав йому: іди, і ти роби так само.

Коли вони йшли, прийшов Він до одного села; тут жінка, на ім’я Марфа, прийняла Його в свій дім;

у неї була сестра, що звалась Марія, котра сіла біля ніг Іісуса і слухала слово Його.

Марфа ж клопоталась про велику гостину і, підійшовши, сказала: Господи! чи Тобі байдуже, що сестра моя покинула мене одну служити? скажи їй, щоб допомогла мені.

Іісус же сказав їй у відповідь: Марфо! Марфо! ти турбуєшся і клопочешся багато чим,

а одного тільки треба; Марія ж вибрала найкращу частку, яка не відбереться від неї.

 

Євангеліє від Луки,
Глава 10

Апостол

Про те, що було від початку, що ми чули, що бачили своїми очима, що розглядали і чого торкалися руки наші, про Слово життя,–

бо життя явилось, і ми бачили і свідчимо, і звіщаємо вам це вічне життя, яке було в Отця і явилось нам,–

про те, що ми бачили і чули, звіщаємо вам, щоб і ви мали єднання з нами: а наше єднання – з Отцем і Сином Його, Іісусом Христом.

І це пишемо вам, щоб радість ваша була повна.

І ось благовістя, яке ми чули від Нього і звіщаємо вам: Бог є світло, і нема в Ньому ніякої темряви.

Коли ж ми кажемо, що маємо єднання з Ним, а ходимо в темряві, то ми неправду говоримо і не творимо істини;

коли ж ходимо в світлі, подібно до того, як Він у світлі, то маємо єднання один з одним, і Кров Іісуса Христа, Сина Його, очищає нас від усякого гріха.

Коли кажемо, що не маємо гріха,– обманюємо самих себе, і істини нема в нас.

Коли сповідаємо гріхи наші, то Він, будучи вірним і праведним, простить нам гріхи наші і очистить нас від усякої неправди.

Коли кажемо, що ми не согрішили, то робимо Його неправдивим, і слова Його нема в нас.

 

Перше соборне послання святого апостола Іоанна Богослова,
Глава 1

Старий Заповіт

І сталося, – восьмого дня Мойсей покликав Аарона, його синів та ізраїльських старійшин. Мойсей сказав до Аарона: Візьми собі теля з великої худоби для жертви за гріх та барана для всепалення, обидвох безвадних, і приведи їх перед Господа. І промов до ізраїльських старійшин, кажучи: Візьміть одне козеня із кіз для жертви за гріх, теля та однолітнє ягня для всепалення, обидвох безвадних, теля та барана для жертви спасіння перед Господом, та питльованого борошна, замішеного на олії, бо сьогодні серед вас з’явиться Господь. Тож вони взяли все це перед намет свідчення, як і звелів Мойсей, і прийшла вся громада, й вони стали перед Господом. Тоді Мойсей сказав: Ось що сказав Господь; виконайте це, і серед вас з’явиться Господня слава. Мойсей сказав Ааронові: Підійди до жертовника, принеси свою жертву за гріх та своє всепалення і зверши викуплення за себе та за свій дім. Відтак принеси дари народу та зверши викуплення за них, як Господь звелів Мойсеєві. Тож Аарон підійшов до жертовника і зарізав теля жертви за гріх. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вмочив у кров палець і наніс її на роги жертовника, а всю кров вилив до підніжжя жертовника. Далі він приніс на жертовник жир, нирки й сальник печінки жертви за гріх, як Господь звелів Мойсеєві. А м’ясо та шкуру – спалив їх у вогні поза табором. Відтак він зарізав жертву всепалення. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вилив її довкола на жертовник. Тоді принесли йому жертву всепалення по частинах – їх та голову, – і він поклав їх на жертовник. Він вимив також нутрощі й ноги водою і поклав на всепаленні на жертовнику. Відтак приніс дар народу: узяв козеня жертви за гріх народу, зарізав його й очистив його, як і попереднього. Далі приніс всепалення і вчинив із ним, як належить. Тоді приніс хлібну жертву, наповнив нею рукиe й поклав на жертовник на додаток до ранішнього всепалення. Вкінці він зарізав теля та барана жертви спасіння народу. Сини Аарона принесли до нього кров, і він вилив її довкола на жертовник. А жир із теляти та з барана, задню частину і жир, що покриває нутрощі, дві нирки та жир, що на них, і сальник, що на печінці, – весь жир він поклав на грудинку і приніс весь жир на жертовник. А грудинку та праву лопатку Аарон відділив як жертву відділення перед Господом, як Господь звелів Мойсеєві. Тоді Аарон, піднявши руки до народу, поблагословив його і, звершивши жертву за гріх, всепалення та жертви спасіння, зійшов униз. Відтак Мойсей та Аарон ввійшли в намет свідчення, а вийшовши, поблагословили весь народ. Тоді Господня слава з’явилася всьому народові; від Господа вийшов вогонь і поглинув те, що було на жертовнику, – і всепалення, і жир. А весь народ побачив це і був приголомшений, – і вони попадали долілиць.

Третя книга Мойсея
Левітів,
Глава 9

© Українське Біблійне Товариство, 2011, переклад Біблії