«Ми пропонуємо замість війни юрисдикцій — мирне співіснування, співпрацю і співслужіння»

Заява ініціативної групи мережі Відкритого Православ’я
(Київ, 23 серпня 2018 року)

Зібрані разом за ініціативи Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості, ми, духовенство і вірні Української Православної Церкви, розпочали діалог про те, якою бути Православній Церкві України та про її місце в суспільстві.

Більшість з нас є переконаними і послідовними прихильниками автокефалії Православної Церкви України. Ми відкриті до діалогу і закликаємо православних українців, які належать чи будуть належати до різних православних юрисдикцій, відмовитися від мови ворожнечі і насильства до будь-кого у вирішенні будь-яких питань, в т.ч. адміністративних та майнових.

Ми пропонуємо замість війни юрисдикцій – мирне співіснування, співпрацю і співслужіння.

Ми вітаємо бажання Константинопольського Патріарха та Вселенського Православ’я допомогти православним українцям вилікувати церковні розділення. Але й ми маємо бути не пасивними спостерігачами, а активними учасниками процесів примирення в Українському Православ’ї. 
Надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України – це лише початок процесу єднання православних українців і розбудови Української Церкви на засадах біблійної мудрості, євангельської відкритості та православної соборності.
Саме від нас, православного духовенства і віруючих, залежить, яким буде майбутнє Православної Церкви України. 
Для того, щоб позбутися імперських, тоталітарних та радянських нашарувань в нашому церковному і суспільному житті, нам потрібен не тільки Томос, але й великий соборний процес із залученням найкращих православних богословів, який повернув би нас до справжніх традицій Київської Церкви і став би дороговказом.

Нам потрібна не тільки єдність Українського Православ’я, але й єдність народу України. Тому ми бачимо наше Православ’я відкритим до діалогу з суспільством і медіа, з наукою і освітою, з іншими релігіями і конфесіями, з віруючими та невіруючими.

Ми підтримуємо намагання Президента України та інших православних вірян, які обрані народом України на високі державні посади або є активними членами громадянського суспільства, сприяти процесові отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Одночасно ми закликаємо державну владу забезпечити неухильне дотримання українського законодавства та захищати конституційне право на свободу світогляду і віросповідання, унеможлививши насильство та забезпечивши мирне і правове вирішення усіх спірних питань. Політиків, експертів та журналістів, незалежно від їх ставлення до процесів, що відбуваються в українському Православ’ї, ми просимо утримуватися від агресивної риторики, не закликати до насильства і не погрожувати ним.

Як віруючі громадяни України, ми єдині у прагненні миру для нашої країни та відновлення її територіальної цілісності. Ми молимося за упокій тих, хто загинув, захищаючи нашу незалежність, та всіх жертв війни. Ми молимося за зцілення поранених, за добробут вимушених переселенців, за визволення полонених. 
Ми віримо в те, що можлива єдність у різноманітності, бо нас об’єднує любов до Небесного Бога-Отця і земної матері-України та жертовне служіння ближньому.
Боже Великий Єдиний, нам Україну храни!

P.S. Враховуючи, що Мережа Відкритого Православ’я вже сьогодні об’єднує вірних різних конфесій, ця заява відкрита для підписання не тільки духовенством і вірними УПЦ, але й представниками інших церков, як в Україні, так і за її межами

***

Першими свої підписи під заявою поставили учасники круглого столу «Якою бути Православній Церкві України: місце в суспільстві», який проводив Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості 20-23 серпня в Києві.


Круглий стіл «Якою бути Православній Церкві України: місце в суспільстві»

Заява відкрита для підписання ФБ на сторінці МЕРЕЖІ

***
Дивіться також сюжет ТСН про ініціативу ВПУ:

СВЯЩЕНИКИ ТА МИРЯНИ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ ВИСТУПИЛИ ЗІ СПІЛЬНОЮ ЗАЯВОЮ ПРО ПІДТРИМКУ АВТОКЕФАЛІЇ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *