Якою насправді є релігійність українців? (За даними міжнародних опитувань і в порівнянні з європейськими країнами). Лекція Олени Богдан

За кількістю тих, хто вірить у свідоме існування після смерті, Україна лише 22-га в Європі, але 4-та за кількістю тих, хто вірить у реінкарнацію.

Літо розпочалося, а Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості на канікули поки що не збирається. Робота кипить. На публічну лекцію Олени Богдан на тему: «Якою насправді є релігійність українців?» завітали молоді, нові обличчя.

50% українців — помірно релігійні. Фоторепортаж з лекції Олени Богдан

Зустріч, яка відбулася 2 червня 2016 року в актовій залі Теплої Софії в Національному заповіднику «Софія Київська», стала продовженням релігієзнавчого циклу, що проходить у співпраці з Відділенням релігієзнавства Інституту філософії Національної академії наук України та Києво-Могилянської академії.

Олена Богдан, Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості

Олена Володимирівна Богдан — доцент кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», зокрема викладач курсів «Соціологія релігії», «Релігія та глобалізація»; автор книги «Що варто знати про соціологію та соціальні дослідження? Посібник-довідник для громадських активістів та всіх зацікавлених» (видавництво «Дух і Літера», 2015). Має значний міжнародний досвід суспільствознавчих досліджень, зокрема в Оксфордському університеті (2001-2002), Лондонській школі економіки й політичних наук (2002), Торонтському університеті (2004-2005), Стенфордському університеті (2010). Окрім питань соціології релігії, до царини її фахових зацікавлень належать дослідження питань демократизації, позитивного потенціалу особистості та щастя.

Олена Богдан представила статистичні дані щодо релігійності населення 48 європейських країн і територій, а також розповіла, наскільки українці є релігійними у порівнянні з іншими народами Європи.

На лекції було представлено дані двох соціологічних досліджень: Міжнародної програми соціальних опитувань (International Social Survey Programme) та Європейського дослідження цінностей (European Values Study). Перше проводилося в 2008 році, друге — в 2008-2010 роках.

Наведемо лише незначну частину даних і цікавих висновків, що пролунали на лекції.

За даними ISSP, більшість українців 51% вважають себе помірно релігійними. Лише 1,3% вважають себе надзвичайно релігійними, а 8,1% – дуже релігійними. 16,1% – вважають себе настільки ж релігійними, наскільки й нерелігійними. До нерелігійних людей (різного ступеня) відносять себе 19,4% опитаних.

Такими, що завжди вірили в Бога і вірять нині, є 53,4% респондентів. Ще 20,7% зазначили, що колись не вірили у Бога, проте вірять зараз. Але, незважаючи на те, що 85,4% українців тим чи іншим чином задекларували свою віру в Бога, Україна за цим показником лише на 20 місці у Європі (на першому – Косово 99,2%, на останньому – Східна Німеччина 19,3%).

Не вірять у існування Бога 10,7% українців, з яких лише 1,3% мали віру, але її втратили. Переконаних атеїстів серед українців 5,9%. Агностиків (таких, що не знають чи є Бог і не вірять, що про можна дізнатися) — 4,5 %.

У свідоме існування після смерті вірить 57,7% опитаних українців. І це 22 показник в Європі. При цьому 65,9% українців мають зацікавленість у священному та надприродному. І за цім показником ми 8-мі в Європі.

Важливим виявилося те, що вважати критерієм релігійності. Так, наприклад, в Ісландії церкви стоять порожніми, однак люди моляться вдома і вірять у свідоме існування після смерті. Таких в Ісландії близько 80%.

Цікавою виявилася кількість українців, які вірять в реінкарнацію — 28,3%. За цим показником ми 4-ті в Європі.

Традиційно Європу вважають найбільш секуляризованим континентом. Однак соціологія показує, що це лише у випадку, коли порівнювати європейців з представниками інших континентів. Згідно з Європейським дослідженням цінностей, серед 48 країн Європи найбільш релігійними (за відсотком віруючих в життя після смерті, за зацікавленістю у священному або надприродному та відвідуваністю служби Божої) виявилися Косово, Туреччина, Грузія, Кіпр, Польща (від 99,2до 78,5% опитаних). Але є в Європі суспільства і з невисоким рівнем релігійності. За усіма критеріями це засвідчили Східна Німеччина та Чеська Республіка.

Чи впливає модернізація суспільства на рівень релігійного ексклюзивізму? Чи існує тренд секуляризації в Україні? Що незабаром відбуватиметься із гендерною рівністю в царині релігії в Україні? А також чи може релігійна соціологія робити прогнози?

На ці та багато інших запитань шукайте відповіді у відеоверсії публічної лекції Олени Богдан.

Про попередні заходи Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості читайте:

За що духовенство любить Літургію? Відбулася лекція о.Андрія Дудченка у Відкритому Православному Університеті

Перший міжнародний круглий стіл Відкритого Православного Університету — відео і текст

«Школа Анни Ярославни» святкує Великдень у Софії Київський — фоторепортаж

Цивілізаційні цінності в Україні змінюються — у Відкритому Православному Університеті виступив учасник ініціативи «21 листопада» Йосип Зісельс (ВІДЕО)

Неля Куковальська — про мощі Ярослава Мудрого: пошуком зацікавився Discovery Channel

Український досвід мирного співіснування конфесій приїжджали вивчати іноземці — відбулася публічна лекція Людмили Филипович (+відео)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *